Zuhan a napenergia ára, könnyedén kiheveri Trump lépését az iparág
Üzlet

Zuhan a napenergia ára, könnyedén kiheveri Trump lépését az iparág

Portfolio
A harmadik negyedévben ugyan visszaestek az újonnan telepített naperőművi kapacitások az Egyesült Államokban, miután az importált fotovoltaikus panelekre kivetett vámok visszafogják a fejlesztéseket, az ágazat gyengélkedését azonban a következő öt évben várhatóan megvalósuló nagyobb projektek ellensúlyozni fogják, mivel a napenergia ma olcsóbb, mint valaha - áll a Wood Mackenzie által a SEIA iparági szövetség részére készített jelentésben.
2018 harmadik negyedévében a közszolgáltatói projektek keretében 678 MW új naperőmű kapacitást telepítettek a tengerentúlon, ami 2015 óta a legalacsonyabb szintet jelöli, és több mint 30 százalékos visszaesést jelent 2017 hasonló időszakához képest. A teljes piacon, amely a kisebb, háztartási méretű, illetve a kereskedelmi létesítményeket is magába foglalja, összesen 1700 MW új kapacitás jött létre. 2018 első háromnegyed évében összesen telepített új áramtermelő kapacitások 30 százalékát a fotovoltaikus termelő egységek tették ki.

A Trump-adminisztráció által a PV-panelekre januárban bejelentett 30 százalékos vámtarifa leginkább a nagyprojektek fejlesztőit érinti kellemetlenül, amelyek teljes költségeinek akár felét is a panelek teheti ki. A legtöbb, az Egyesült Államokban telepített napelem-panelt ázsiai gyártók szállítják az országba, így a kínai JinkoSolar, de a Canadian Solar és az amerikai SunPower is jelentős szereplője a piacnak.

Az idei évben összesen 6600 MW új naperőmű kapacitás valósulhat meg az országban a Wood Mackenzie szerint, amely számos projekt fentiekkel összefüggő 2019-re történő halasztását követően 6800 MW-ról módosította le prognózisát. A 2019-től 2023-ig terjedő időszakra vonatkozóan ugyanakkor 2500 megawattal emelte előrejelzését. Az új projekteknek lökést adhat, hogy 2020-tól elkezdik kivezetni a vonatkozó szövetségi adójóváírást, illetve hogy a 30 százalékos vámtarifa ugyanettől az évtől évente 5 százalékkal csökken majd.

A fotovoltaikus naperőmű rendszerek alkatrész és telepítési költségei újabb és újabb történelmi mélypontot érnek el, a jelentés szerint például a PV-panelek ára az egyesült Államokban egyetlen év alatt több mint 15 százalékkal zuhant. A technológiai fejlődés mellett az árcsökkenéshez az is hozzájárult, hogy a kínai kormány idén érdemben visszavágta a naperőmű telepítések támogatásait, így az olcsó kínai panelek elárasztották a világpiacot, lefelé szorítva az árakat.

(Reuters)

Címlapkép: shutterstock
DSOKI20191013203
orban viktor tarlos istvan fidesz valasztas
török gábor
orban viktor ertekeles onkormanyzati valasztas tartlos istvan fidesz
lengyel valasztasok magas reszvetel
moszkva oroszprszag voros ter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Bevezetés a tőzsdei kereskedés és befektetés világába.
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsad.
BÉT