Új harckocsikat vesz Magyarország - Így nézhetnek ki
Üzlet

Új harckocsikat vesz Magyarország - Így nézhetnek ki

MTI, Portfolio
Új harckocsik és önjáró tüzérségi lövegek vásárlásáról írtak alá szerződést szerdán a Honvédelmi Minisztériumban. A Leopard2 harckocsik és PzH 2000 önjáró lövegek a hagyományos és az aszimmetrikus hadviselésben egyaránt alkalmazhatók.
A Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoporttal kötött szerződés értelmében 44 új, a 21. századi hadviselés követelményeinek megfelelő harckocsival és 24 önjáró löveggel gyarapodik a Magyar Honvédség.

A rendezvényen elhangzott: a légierő után most a szárazföldi haderőnem megerősítése következik.

Az MTI később kiadott bővebb anyagából kiderült:

Leopard2 harckocsikat és PzH 2000 önjáró lövegeket szerzünk be (lásd alábbi véleményünket). Igaz, azt továbbra sem tudjuk, a Leopard 2-esek közül pontosan melyik sorozat modelljeit fogjuk megvásárolni.Új harckocsikat vesz Magyarország - Így nézhetnek ki
Leopard 2A6 Forrás: Shutterstock

Több, ügyhöz közeli forrástól is úgy értesültünk, hogy a megállapodás értelmében Leopard 2-eseket vesz a Honvédség; az egyelőre viszont még nem világos, hogy az első (2A4-ig tartó), már kevésbé korszerűnek számító vagy az az újabb (2A5-től 2A7+-ig) sorozat modelljeiről van szó. Németország jellemzően főleg a 2A4-es és a 2A6-os modelleket exportálja, ezek megtalálhatók számos ország, többek közt Ausztria, Kanada, Törökország és Görögország szolgálatában is.

Bár vélhetően nem a világ legmodernebb tankjairól van szó (hiszen jó eséllyel nem 2A7-esek kerülnek a Honvédséghez), a Leopard 2-esek, sorozattól függetlenül jelentős tűzerő-fejlődést jelentenek a most használt, körülbelül két tucat, ősrégi T-72-eshez képest.

UPDATE: kiderült, hogy mégis a legmodernebb Leopard 2-es modellsorozatból vásárol a honvédség.

Arról csak találgatni tudunk, hogy az önjáró lövegek milyen típusba tartoznak, jó eséllyel Panzerhaubitze 2000-esekről lehet szó; ez egy 155 milliméteres, gyorstüzelő löveggel ellátott eszköz, a világ egyik legmodernebb tüzérségi fegyverének számít. Még ha egy régebbi fegyverről is van szó, akkor is érdemes észben tartani, hogy Magyarország tüzérségét lényegében bő egy évtizede teljesen leszerelték, így lényegében bármit is kapnak a katonáink, jelentősen növelni fogja a Honvédség tűzerejét.Új harckocsikat vesz Magyarország - Így nézhetnek ki
Panzerhaubitze 2000-es Forrás: Shutterstock
Mint korábban is írtuk, gőzerővel folyik a Magyar Honvédség fejlesztése, a Zrínyi 2026 program keretein belül egy csomó modern fegyvert, járművet és egyéb eszközt kapott és fog kapni a hadsereg.

A fejlesztésben magyar cégek is részt vesznek majd, így vélhetően a program jótékony hatással lesz a hazai gazdaságra is, sőt, még a fegyvergyártás is újraindul Magyarországon. A program célja a katonaság fejlesztése mellett a NATO 2%-os GDP-arányos kiadáselvárásainak való megfelelés is.

Kapcsolódó cikkeink:
kanada
tarlós-karácsony
Frankfurt Stock Exchange
kivánd190916
shutterstock_1077839366
A worker adjusts a control valve at the delayed coker unit of the Duna oil refinery operated by MOL  Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
wizzairshutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
kanada