Különleges év lesz 2018 a napenergia magyarországi történetében
Üzlet

Különleges év lesz 2018 a napenergia magyarországi történetében

Látványosan lendületet vett a naperőművek építése és átadása 2018-ban Magyarországon. Az elmúlt két hónapban a MET és az MVM erőmű-avatásaival kétszer is megdőlt a legnagyobb hazai naperőmű rekordja, a következő hónapban pedig már jöhet is az újabb csúcsdöntés az MVM Paksi Atomerőmű mellett épülő egységének várható átadásával. Közben a nem háztartási méretű, 50 kW és 500 kW közötti, valamint a háztartási méretű, 50 kW alatti kiserőművek telepítése is folytatódott, így idén megduplázódhat a hazai napenergia-termelő kapacitás.
Az összesített magyarországi naperőművi kapacitás - a legkisebbektől a legnagyobbakig - így egyetlen év alatt több mint megduplázódhat. A 2017 végén még csak nem egészen 400 MW teljes hazai napenergia termelő kapacitás 2018 végére megközelítheti a 800 MW-ot, amelynek kétharmada, háromnegyede a nagyrészt 2016 végéig benyújtott KÁT (kötelező ávételi támgatás) engedélyek alapján valósulhat meg, míg a fennmaradó 80-100 MW új kapacitást a háztartási méretű kiserőművek teszik ki várhatóan Szolnoki Ádám, a Manap Magyar Napelem Iparági Egyesület elnökének korábbi becslése szerint.

Ezzel azonban nem válunk egy csapásra vezető országgá a napenergia területén. A 800 MW telepített kapacitással Magyarország továbbra is jó esetben csak a középmezőnybe férne be, továbbra is jelentősen elmaradva a már 2017 végén több mint 2000 MW-ot felmutatni tudó Csehországtól, de Romániától (1374 MW) és Bulgáriától is (1028 MW).

Különleges év lesz 2018 a napenergia magyarországi történetében
Másrészt viszont, a 400 MW új telepítés a 2017-es listán az 5-6. legnagyobb lenne Európában.

Különleges év lesz 2018 a napenergia magyarországi történetében
A Magyarországon idén átadott és várhatóan elkészülő legnagyobb naperőművek:

  • Az ország jelenlegi legnagyobb, 20 MW kapacitású, 45 hektárt elfoglaló naperőművét 2018 novemberében adta át az MVM Felsőzsolcán. A körülbelül 9 milliárd forintból megvalósuló beruházás keretében közel 74 ezer napelemtáblát telepítettek, amelyek évi mintegy 21 GWh villamos energia termelésére képesek - ez hozzávetőleg tízezer háztartás éves áramfogyasztásának felel meg.


  • A Dunai Solar Park nevű, 17,6 megawattos, 40 hektáron elterülő naperőművet 2018 októberében adta át a MET csoport. Az erőmű két részletben, a Dunamenti Erőmű peremterületén és egy korábban halgazdaságként működő területen épült meg 25 millió eurós beruházásban. A társaság szerint a Dunamenti Erőmű területén még összesen körülbelül 5 MW kapacitás lehet telepíthető.
  • Két Vas megyei telephelyen, Csepregen és Vépen 2018 május végén adták át a Solar Markt Kft. ÖKOconsulting által fejlesztett, együttesen közel 10 MW névleges kapacitású naperőműveket.
  • A Mol Füzesgyarmaton, Tiszaújvárosban és Százhalombattán ki nem használt ipari területeken összesen 18,38 MWp kapacitású naperőműparkokat hoz létre. A beruházás idén tavasszal kezdődött, és bár ezeket a beruházásokat még nem adták át, a termelés a korábbi bejelentés alapján 2018 végén indulhat.
  • Az Alteo 2018 novemberében helyezte üzembe a monori, közel 4 megawatt összteljesítményű naperőművét.


A rekordok sora már 2019 elején folytatódhat, várhatóan januárban adják át ugyanis a minden eddigi hazai naperőművet kenterbe verő, 20,6 MW beépített kapacitású paksi egységet. A naperőmű az atomerőmű tőszomszédságában épül 50 hektáron, mintegy kilencmilliárd forintos beruházásban. Ezt követően a Mátrai Erőmű új, 20 MW-os naperőműve 2019 tavaszán állhat üzembe Bükkábrányban, egy bányaművelés után rekultivált területen. Ugyancsak 2019-ben (a harmadik negyedévben) készülhet el egy új, 20 MW-os kapuvári naperőmű is, ahogyan egy 15 megawattos tuzséri és egy 12 megawattos nádasdi naperőmű építése is elkezdődött az elmúlt hetekben. A projekteket az ÖKOconsulting fejlesztette, majd értékesítette az Enligh nevű izraeli megújuló energia befektető cégnek, amely így az MVM után a második legnagyobb napenergia befektetővé válik Magyarországon, a magántőke szektorban pedig a legjelentősebbé.

Jövőre várható a kínai székhelyű Unisun Energy Group által idén novemberben építeni kezdett 11,6 megawattos tiszaszőlősi naperőmű üzembe állása is, a terv szerint később több fázisban legalább 50 MW-ra bővülhet a Tisza-tó melletti településre telepített naperőmű kapacitás. Az Alteo pedig várhatóan 2019. június végéig adja át további két, összesen 7-7 megawattos naperőművét balatonberényi és nagykőrösi telephelyein, így a társaság naperőművi portfóliójának névleges teljesítménye el fogja érni a 20 megawattot.

Különleges év lesz 2018 a napenergia magyarországi történetében
Az épülő Dunai Solar Park 2018 nyarán
Fotó: Szekeres Máté
Hosszabb távon a METáR felfüggesztése, illetve a támogatási rendszer szigorodása mellett is vonzó terület maradhat a naperőművek építése Magyarországon. A nagy beruházók között elsőként kell említeni az MVM-et, amely a 2018/19-es naperőmű-építési programja után újabb hasonló program indulását jelentette be a közelmúltban. A jelenlegi program (ebben a felsőzsolcai és a paksi kapacitások a legnagyobbak) 110 naperőmű építését tartalmazza, összkapacitásuk meghaladja majd a 100 MW beépített teljesítményt. A társaság decemberben közölte, hogy további 110, 0,5 MW teljesítményű naperőmű építéséről is döntöttek; a projekt várhatóan 2019 végéig valósul meg.

A MET csoport sem állna meg a százhalombattai fejlesztésnél, a vállalat további hasonló befektetéseket tervez, így összesen 50-100 megawatt beépített teljesítményű napelempark létrehozása a cél Magyarországon, egyelőre konkrétan meg nem jelölt határidőig. A Mátrai Erőmű pedig a bükkábrányin túl egy másik, 20 MW körüli teljesítményű naperőművet is épít Halmajugrán, ennek előkészítése már szintén megkezdődött. A Solar Markt Kft. szintén további nagy volumenű projekteket készít elő; középtávú céljuk az 50 MW összteljesítmény elérése, majd meghaladása.

A szabályozási környezet változása miatti roham hatására 2016 végéig benyújtott, több mint 2000 MW kapacitás létesítésére vonatkozó KÁT-igénylésnek ugyan becslések szerint összesen csak körülbelül mintegy fele valósul majd meg 2019 végéig, azonban - a kiserőművekkel együtt - így is tartható lehet jövőre is az idei telepítési tempó. Ha így lesz, 2019 végére jócskán 1200 MW felett alakulhat a magyarországi naperőmű kapacitás. Az utóbbi megnyilatkozások alapján a kormány még bizakodóbb, ezek szerint a hazai beépített naperőművi kapacitás a következő években közel 3 ezer megawattra nőhet. Ilyen nagyságú új beruházás ugyanakkor egyelőre nem látszik, és megvalósulását illetően óvatosságra int "a következő években" megfogalmazás is.

A háztetőkön is egyre több a napelem 50 MW teljesítményig kiserőműnek minősülnek a naperőművek, amint azonban a fentiekből is látható, idehaza egyelőre a 20 MW körüli egységek számítanak a legnagyobbnak. A sor másik végén álló háztartási méretű kiserőmű kapacitások szintén gyarapodnak: beépített teljesítőképességük a MEKH adatai szerint 2017 végén elérte a 241,4 megawattot, ami 46 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. A tájékoztatás szerint 2017 végén összesen 29 685 kiserőmű csatlakozott a villamosenergia-hálózatra, amelyből 29 593 volt háztartási méretű. 2018 első negyedévében pedig kétszer annyi háztartási méretű kiserőmű létesült, kétszer akkora beépített teljesítménnyel, mint 2017. azonos időszakában, így jó eséllyel teljesülhet a 80-100 MW idei új telepítésre vonatkozó becslés.Különleges év lesz 2018 a napenergia magyarországi történetében
Címlapkép: MTI/Kovács Tamás
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Cimlap_Shell