Másfél éve nem történt olyan az olajpiacon, mint ami most alakul
Üzlet

Másfél éve nem történt olyan az olajpiacon, mint ami most alakul

Portfolio
Ismét emelkednek az olajárak a nemzetközi piacokon szerdán kora délután. Amennyiben nap végéig kitart a lendület, úgy 2017 júniusa óta a leghosszabb, nyolc egymást követő napra kiterjedő rali alakulhat ki.
A WTI spot jegyzése szerdán először emelkedett 50 dollár fölé, délután egy óra után az árfolyam 2 százalék körüli pluszban, 51 dollár körül áll.

Másfél éve nem történt olyan az olajpiacon, mint ami most alakul
A Brent ugyanakkor ismét a 60 dolláros szintet közelíti, hasonló mértékű drágulással, így mindkát árfolyam közel négyhetes csúcson jár.

Másfél éve nem történt olyan az olajpiacon, mint ami most alakul
Az előző napi 2 százalékos emelkedést tehát újabb drágulás követheti az olajpiacon, és amennyiben ez bekövetkezik, úgy 2017 júniusa óta a leghosszabb, nyolc egymást követő kereskedési napra kiterjedő rali alakulhat ki.

Az emelkedést támogatja, hogy a kiszivárgott hírek szerint jól haladnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások, amit az is jelez, hogy az eredetileg hétfőre és keddre tervezett egyeztető tárgyalások szerdán is folytatódnak. A kínai-amerikai tárgyalásokról érkező pozitív hírek mellett a befektetőket ugyanakkor óvatosságra intheti, hogy a világgazdaság idei kilátásai kockázatokkal terhelt. A Világbank várakozásai szerint ezért a 2018-as 3 százalékról 2019-ben 2,9 százalékra lassul a globális gazdasági növekedés üteme.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a vele együttműködő országok januártól összesen napi 1,2 millió hordóval fogják vissza a termelést decemberi megállapodásuk szerint, de a Reuters felmérése szerint az OPEC termelése már decemberben napi 460 ezer hordóval csökkent - ez pedig az egyik legerősebb, emelkedést támogató tényező.

Ezzel együtt az utóbbi napokban többen is érdemben lefelé módosították 2019-es olajár-prognózisaikat. A Goldman Sachs 70 dollárról 62,50 dollárra módosította le a 2019-es Brent árfolyam-várakozását, míg a WTI esetében 64,50 dollárról 55,50 dollárra csökkent a prognózis. A SocGen 9-9 dollárral mérsékelte idei évre vonatkozó prognózisait, a Brent esetében 64,25, a WTI esetében 57,25 dolláros átlagos árfolyamot valószínűsítve. Az általános várakozás szerint az első félévben túlkínálatosból az egyensúlyi állapot felé mozdulhat el a globális olajpiac, a második félévben azonban ismét túlkínálat alakulhat ki, ami újra nyomás alá helyezheti az árfolyamokat.

Címlapkép: shutterstock
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
rossmann_getty_editorial