Üzlet

Megaadatbázist épít Putyin, ujjlenyomatos fizetést ígérnek

Portfolio
Oroszországban központi adatbázisban gyűjtik a banki ügyfelek biometrikus adatait, a cél, hogy ezekkel online vagy telefonon is azonosíthatók legyenek. Moszkvában ennek köszönhetően nincs szükség sem kártyára, sem mobilra a bolti fizetéshez: a Sberbank az Azbuka Vkusa szupermarkettel közösen a központi adatbázisra épülő ujjlenyomatos fizetési rendszert vezet be.
Miután a Sberbank ügyfelek regisztrálják biometrikus adataikat egy központi rendszerbe, akár otthon is hagyhatják pénztárcájukat és mobiljukat, akkor is tudnak vásárolni egy szupermarketben, legalábbis az Azbuka Vkusa 20 boltjában.

A Sberbank közölte: teljesítették azt a kormányzati elvárást, hogy legalább a fiókjaik 20 százalékában regisztrálhatnak az ügyfelek a biometrikus adatokat rögzítő központi, állami rendszerbe - amelyet a bank is használ az ujjlenyomatos fizetéshez.

Az orosz állam a bankokat arra kéri, gyűjtsék be ügyfeleik hang, arc és más biometrikus adatait. Ezekkel aztán nem csak boltokban fizethetnek a tervek szerint, hanem banki ügyeket is intézhetnek, számlát nyithatnak, átutalhatnak, hiteligénylést adhatnak be telefonon vagy online is. A kormány elvárása, hogy a bankok júniusig már a fiókok 60 százalékában kiépítsék a biometrikus adatok rögzítésére alkalmas eszközöket.

(Finextra)
huawei mobiltelefon
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
huawei mobiltelefon