Végleg betehet a Brexit az atomerőmű-építésnek
Üzlet

Végleg betehet a Brexit az atomerőmű-építésnek

Portfolio
A Hitachi felfüggesztette 28 milliárd dolláros brit atomerőmű-építési projektjét, amiben értesülések szerint a Brexit-ügynek is lehetett szerepe. A japán társaság az ügyhöz kapcsolódóan 2,8 milliárd dolláros veszteségleírásra kényszerül, ezzel együtt - bár erre állítólag maga a menedzsment is hajlik - egyelőre nem törölte a projektet, és folytatná az egyeztetést a brit kormánnyal. Elemzők és befektetők viszont az intézkedést gyakorlatilag visszavonásként, a japán konglomerátum szempontjából egy jelentős bizonytalansági faktort megszüntető pozitív fejleményként értékelik.
A lépést azt követően jelentték be, hogy a japán vállalatcsoport Horizon Nuclear Power nevű brit projektcégének nem sikerült magánbefektetőket bevonnia a walesi Angleseyben tervezett, a teljes brit áramigény körülbelül 6 százalékát fedezni képes új Wylfa Newydd atomerőmű építésébe. A társaság közleményében nem részletezte a döntés hátterét, a gazdasági szempont említésével azonban valószínűleg a brit kormány késlekedő pénzügyi támogatására utaltak.

A Hitachi a projekt pénzügyi támogatásának növelésére sürgette a brit kormányt a befektetők megnyugtatására, azonban a Brexit-ügy értesülések szerint erősen korlátozta a kabinet kapacitását a terv kidolgozására.

A szükséges tőkét a Hitachi, japán befektetők, valamint a brit kormány biztosította volna egyenlő részben, azonban a leírások miatt a Horizon eszközértéke gyakorlatilag nullára esett. A Hitachi még 2012-ben akvirálta a Horizont közel 700 millió fontért (1,12 milliárd dollárért) az E.On-tól, miután a 2011-es fukusimai katasztrófát követően a német kormány a nukleáris energiával történő szakítás mellett döntött.

A mostani fejlemények egy trend részének is tekinthetők, amennyiben tavaly a Toshiba amerikai reaktorépítő egysége, a Westinghouse csődje után kénytelenül leépítette brit NuGen projektjét, amelyet a japán társaság nem tudott eladni a dél-koreai KEPCO-nak. A Mitsubishi Heavy Industries pedig gyakorlatilag szintén törölte Sinop nevű törökországi nukleáris projektjét, miután a becsült költségek közel megduplázódva körülbelül 45 milliárd dollárra emelkedtek.

A francia EDF által szintén az Egyesült Királyságban építendő Hinkley Point C atomerőmű finanszírozása szintén nem tűnik biztosítottnak. A hasonló nagyságúra tervezett, a The Guardian által a világ legdrágább erőművének titulált egység építését már 2013 októberben bejelentették, de azóta sem sikerült érdemben finanszírozó partnereket bevonni a 20 milliárd fontos beruházásba. Az EDF eredetileg csak kisebb részesedést vállalt volna a projektben, azonban miután csak a kínai CGN vállalt részt a beruházásból, így a projekt finanszírozásának nagy részét az EDF-nek kellene biztosítania, ami pedig végül valószínűleg jelentősen emelné a teljes teljes bekerülési költséget. A projekt kifutása nagyban meghatározhatja az EDF másik, az Egyesült Királyságban, Suffolkban építeni tervezett Sizewell C nevű atomerőmű-építési projektjének sorsát, a határidők és a költségek elszállása vélemények szerint az egész projektet törölheti.

(Reuters)

Címlapkép: shutterstock
applearfolyam
trump, christmas
GettyImages-140837560
Kiderült, kik irányíthatják a Lánchíd melletti szállodát
Minister of Finance of Hungary, Mihaly Varga
Paks nuclear power plant
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
applearfolyam