Üzlet

Elhunyt Andy Vajna, mi lesz a tőzsdei cégével?

Portfolio
Hosszú betegség után elhunyt Andy Vajna, filmproducer, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, akinek 5 százalék feletti tulajdonrésze volt az egyik hazai tőzsdei társaságban, az Est Mediában. A tőzsdei cég és annak nagytulajdonosa, a Park Teniszklub is közleményt adott ki a halálesettel kapcsolatban.

Update

Az Est Media és a Park Teniszklub tegnapi közleménye nem nyugtatta meg a befektetőket, Andy Vajna halálát követően az Est Media árfolyama napi limittel, közel 20 százalékkal lejjebb került.

Elhunyt Andy Vajna, mi lesz a tőzsdei cégével?

Érdekes tőzsdei sztori

2018 egyik érdekes tőzsdei sztorija volt az Est Media, amely azzal vált a kisbefektetők egyik kedvencévé, hogy gyakorlatilag tevékenység, bevétel és így profit nélküli vállalatként tudott több milliárd forint értékűre nőni. A korábban kiterjedt médiaportfólióval rendelkező, egy rövid ideig a Szigetben is meghatározó tulajdonrésszel rendelkező cég a 2008-as gazdasági válságot követő években egyre nagyobb veszteséget termelt és adósságot halmozott fel, majd eszközeinek, többek között a Szigetben fennálló üzletrészének az értékesítésére kényszerült, majd csődvédelmet kért. Az éveken át húzódó csődeljárás keretében a társaság végül megegyezett a hitelezőivel, akik követelésük 97,45 százalékáról lemondtak, hogy a fennmaradó 2,55 százalékért cserébe pedig tőkeemelés keretében új Est Media részvényeket kaptak.

Az Est Media egyetlen alkalmazottjával, Balázs Csabával tavaly áprilisban készített interjút a Portfolio, akkor a vállalat korábbi vezetője elmondta, hogy ő is tud a pletykákról, amelyek a céget övezik, de a potenciális nagybefektetőkkel a tárgyalásokat még el sem indították. A pletykák között Soros Györgytől Mészáros Lőrincen át Andy Vajnáig sok név felmerült, olyan nagybefektetők neve, akik majd tartalommal töltik meg a céget, és nem utolsósorban az Opushoz és a Konzumhoz hasonlóan az Est Media árfolyamát is az egekbe repítik majd. Tavaly tavasszal úgy haladta meg a 7 milliárd forintot az Est Media piaci értéke, hogy a vállalat teljesen üres volt, nagybefektető még a vállalat közelében sem tűnt fel. Tavasszal az árfolyam 140 forint közelébe ugrott, az azt követő hónapokban pedig rendkívül széles tartományban, durván 90 és 180 forint között ingadozott.

Aztán jött október, és a nagy bejelentés: igaz, hogy áttételesen, de Andy Vajna tulajdonrészt szerzet az Est Mediában, Vajna egyik cége, az AV Investments a Park Teniszklub egyik leányvállalatának, a Dynamopestnek a megvásárlásával jutott 5,3 millió darab Est Media-részvényhez, részesedése 5,2 százalék lett a tőzsdei vállalatban. Rögtön beindultak a találgatások, sokan már arról beszéltek, hogy Vajna a médiaportfóliójának egy részét a tőzsdei cégbe apportálja, már az is felmerült, hogy a TV2 is az Est Media egyik vagyoneleme lesz. Konkrétumokról szó sem volt, Vajna nem közölte, mi a célja a tulajdonszerzéssel, az árfolyam azonban szárnyalt, tavaly október 16-án már 177,50 forinton zárt, a befektetők elkezdték árazni, hogy Vajna megjelenésével a Mészáros-papírokéhoz hasonló tőzsdei sztori kezdődik.

Az Est Media 5 százalék feletti tulajdonosa, Andy Vajna életének 75. évében hosszú betegség után hunyt el, a hírre pedig az Est Media és annak nagytulajdonosa, a tőzsdei cég részvényeinek közel ötödét birtokló Park Teniszklub is reagált. Az Est Media közleményében az áll, hogy a társaság őszinte megrendüléssel értesült Vajna András György úr halálhíréről, és részvétét fejezi ki azzal kapcsolatban. Vajna András György úr az AV Investmentsen és a Dynamopesten keresztül az Est Media 5,21 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonosa volt. Az Est Media a közleményben azt is írja, hogy piaci pozícióját és korábban közzétett stratégiai terveit, szándékait ez a sajnálatos haláleset érdemben nem befolyásolja. A Park Teniszklub is közleményt tett közzé, amelyben azt írják, hogy az Est Media meghatározó tulajdonosaként a Park Teniszklubnak pontos rálátása van az Est Media üzleti stratégiájára, az általa folytatott befektetői tárgyalásokra, valamint az akvizíciós tervekre. A Park Teniszklub az Est Mediában meglévő 19,74 százalékos részvénycsomagjára változatlanul hosszú távú befektetésként tekint, azt továbbra sem kívánja - sem részben, sem egészében - értékesíteni.

Az Est Media árfolyama idén 1, az elmúlt egy évben 115 százalékot emelkedett.

Elhunyt Andy Vajna, mi lesz a tőzsdei cégével?
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
bika wall street index tőzsde