Betiltanák a gázkazánokat az EU-ban
Üzlet

Betiltanák a gázkazánokat az EU-ban

Portfolio
Az új gázkazánok telepítésének 2030-tól történő betiltását javasolja az Európai Unióban Brian vad Mathiesen, az EU lakossági hűtési-fűtési ágazatának dekarbonizációs stratégiáján vezető koordinátorként dolgozó dán akadémikus kutató.
Az európai végső energiafogyasztás mintegy felét a fűtés és melegvíz-előállítás teszi ki, amelynek a nagy többségét (82%-át) továbbra is fosszilis tüzelők - az olaj, a földgáz és a szén - fedezik. Ebből következően drámai mértékben lehetne csökkenteni az európai háztartások energiafelhasználásából eredő szén-dioxid-kibocsátást az olaj- és gázkazánok betiltásával. A dekarbonizáció lehetőségeit feltárni hivatott stratégia (Heat Roadmap Europe) készítői igyekeznek egy olyan tervet vázolni, amelynek megvalósításával a háztartások fűtését és hűtését teljesen üvegházgáz-kibocsátás mentessé, vagyis klímasemlegessé lehetne tenni.

Az Euractiv által az Aalborg University kutatójával készített interjú legérdekesebb pontjai, illetve Brian vad Mathiesen legérdekesebb állításai:
  • A napelemes rendszerek és hőszivattyúk ugyanúgy elérhetetlenek a legtöbb ember számára, mint az alternatív meghajtású autók.
  • Az Európai Unióban található háztartások legkevesebb 50-70 százalékának fűtését az olaj és gáz helyett és azoknál jóval olcsóbban lehetne megoldani távfűtéssel és egyéb infrastrukturális fejlesztésekkel, például napkollektorok vagy termálvíz fokozott alkalmazásával.
  • Az EU 2050-es klímastratégiájának magába kellene foglalnia az olaj- és gázkazánok kivezetését is: a javaslat szerint új gázkazánok telepítését legkésőbb 2030-ig lehetne engedélyeztetni.
  • A legtöbb EU-tagország ugyanakkor jelenleg a gázfelhasználás bővítését, nem csökkentését tervezi.
  • Miközben az EU jelenleg csak a határkeresztező gáz- és villamosenergia-hálózati fejlesztéseket támogatja, elegendő hulladékhő áll rendelkezésre a teljes európai épületállomány fűtűséhez is.

Az interjúban a szakember számos más kérdés mellett nem számol a lakossági szilárd tüzeléssel sem, ami jellemzően a fa- és hulladékégetést jelenti, és ami sokak számára az egyetlen elérhető fűtési és vízmelegítési lehetőséget jelenti. Ez a fűtési mód a földgázhoz képest jóval szennyezőbb a légkör, a környezet és az emberi egészség tekintetében egyaránt. Míg Nyugat-Európában ez a fűtési mód már alig van jelen, Kelet-Európában, így Magyarországon is a társadalom jelentős része él vele: Magyarországon több százezer háztartás, a rezsicsökkentést igénylők száma alapján legalább 372 ezer háztartás fűt fával. Félő, hogy a gázkazánok esetleges kivezetésének - amennyiben nem járna együtt a tiszta források általánosan elérhetővé tételével - óhatatlanul a céllal részben ellenkező hatása lenne, és az új megoldásokhoz hozzá nem férő számos háztartást a szilárd tüzelés felé terelne. Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy egyelőre még semmilyen, a gázkazánok betiltására vonatkozó hivatalos döntés nem született, és erre a közeljövőben sincs nagy esély.

Címlapkép: shutterstock
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Alteo klub