Durva figyelmeztetés érkezett a rejtőzködő befektetési gurutól
Üzlet

Durva figyelmeztetés érkezett a rejtőzködő befektetési gurutól

Portfolio
Seth A. Klarman, az ismert értékalapú befektető legfrissebb figyelmeztetései a davosi Világgazdasági Fórum szereplőinek figyelmét is felkeltették, miután Klarman az emelkedő államadósság, a növekvő társadalmi feszültségek és a közelgő gazdasági válság jelentette veszélyekre hívta fel a piaci szereplők figyelmét.
A világ vezető politikusai és közgazdászai idén is összegyűltek a svájci hegyekben, hogy a Világgazdasági Fórum keretein belül megvitassák a globalizáció jelentette kihívásokat, továbbá az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos problémákat, és a Brexit-megállapodással összefüggő bizonytalanságot is. Az esemény résztvevőinek figyelmét az ismert befektetési guru, Seth A. Klarman legfrissebb írása is felkeltette, vitára ösztönözve a politikusokat és gazdasági szereplőket is.

Az értékalapú befektetések szakértője, a nagyjából 27 milliárd dollárnyi eszközt kezelő Baupost Group vezetője bár nem veszt rész a davosi eseményen, azonban írásait és gondolatait gyakran idézik a mértékadó gondolkodók és az üzleti élet szereplői is. Klarman a társaság befektetőinek írt levelében kiemeli, hogy a folyamatos tüntetések, zavargások és növekvő társadalmi feszültségek egyáltalán nem tekinthetők normálisnak, és Klarman aggódva figyeli az Egyesült Államok nemzetközi szerepének visszaszorulását, továbbá a demokratikus országok előtt álló egyre növekvő kihívásokat is.

A guru aggódik a növekvő adósság miatt is, Klarman levelében kiemeli, hogy 2008 és 2017 között a GDP-arányos államadósság szintje az USA esetében meghaladta a 100 százalékot, és a francia, a brit, a kanadai és a spanyol államadósság is ezen szinthez közelít. Klarman szerint az előttünk álló, nagy pénzügyi váláságok egyik kiváltó oka éppen a magas államadósság lehet majd.

Klarman szerint a piaci szereplők rózsaszín szemüvegen keresztül szemlélik a világot, és abban bíznak, hogy a jó idők folytatódnak majd, és alulbecslik a jelenlegi kockázatokat a piacon. Bár a guru szerint a következő válság időpontja egyelőre kérdéses, azonban Klarman a válság érkezését biztosra veszi, és a guru szerint a válság nem csupán tőkepiaci esést, hanem erőszakos eseményeket is magával hoz majd.

(NewYorkTimes)
goldman shutter
vodafonemti
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde