Hiába csökkentették a tranzakciós illetéket, most széttárja a kormány a karjait
Üzlet

Hiába csökkentették a tranzakciós illetéket, most széttárja a kormány a karjait

Portfolio
A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény nem ad felhatalmazást a bankoknak arra, hogy áthárítsák az illetéket, és arról sem szól, hogy a könnyítést kötelesek átadni - derül ki a Pénzügyminisztérium olvasónknak küldött válaszából. Előbbit eddig is tudtuk, és utóbbit is sejteni lehetett, de azért az fontos információ, hogy ezek szerint a PM széttárja a karját: itt a bankokon és a versenyen múlik, mit tesznek a könnyítéssel.
Bár múlt héten megkérdeztük a Pénzügyminisztériumot arról, mit szólnak ahhoz, hogy a bankok egy része nem adta át a pénzügyi tranzakciós illeték január 1-jével életbe lépett könnyítését (több bank jelezte azóta, hogy később változtatnak a díjukon), nekünk nem, de egyik olvasónknak válaszoltak a megkeresésére. A PM válasza:

A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. törvény (a továbbiakban: Pti. tv.) 6. § (1) bekezdés i) pontja alapján 2019. január 1-től a magánszemély fizetési számlájáról történő átutalás esetén a pénzügyi tranzakciós illeték alapja a 20 ezer forintot meghaladó összeg. A pénzügyi tranzakciós illeték alanya a pénzforgalmi szolgáltató, a beadványban leírt esetben a bank, következésképpen a banknak nem kell a legfeljebb 20 ezer forint összegű magánszemély általi átutalás esetén az állam felé megfizetnie a pénzügyi tranzakciós illetéket. A Pti. tv. egyetlen rendelkezése sem kötelezi a magánszemélyeket pénzügyi tranzakciós illeték fizetésére, a Pti. tv. tehát a magánszemélynek mentességet sem adhat a pénzügyi tranzakciós illeték fizetése alól.

A beadványban említett banki tranzakciós díjra (amelyet a bank számít fel az ügyfelei felé) a Pti. tv. hatálya nem terjed ki. A Pti. tv. rendelkezései nem adnak felhatalmazást a pénzforgalmi szolgáltatóknak mint illetékfizetésre kötelezetteknek arra, hogy átadják illetékfizetési kötelezettségüket, illetékfizetés alóli mentességüket az ügyfelek részére. A Kormány azt kívánja biztosítani, hogy az illetékfizetésre kötelezett pénzügyi szolgáltatók között erős verseny legyen annak érdekében, hogy a bevezetett mentességből adódó tehercsökkenést a lehető legnagyobb mértékben érvényesítsék ügyfeleik felé. A tranzakciós díjak esetleges változásának kérdése, illetve a mentességnek a szolgáltatások díjaiban való érvényesítése mindazonáltal kívül esik a Pti. tv. szabályozási körén.

A válasz tehát röviden: a törvény a bankokra vonatkozik (ezt eddig is tudtuk) és nem szabad a törvény szerint áthárítanai az illetéket (ezt is tudtuk, de a bankok mégis megtették rendszerszinten, csak nem tranzakciós illeték címén, és ezzel a kormányank semmit nem kezdett). Mivel ugye a bankok törvény szerint semmit sem háríthattak át, a könnyítés miatt sem utasíthatják őket arra, hogy adják vissza, amit be sem szedtek. Most a bankok közötti versenyre bízzák, hogy mennyit engednek át a csökkentésből.
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
olajfinomiot