A világ legnagyobb tőzsdei bakijai: milliárdok forogtak kockán
Üzlet

A világ legnagyobb tőzsdei bakijai: milliárdok forogtak kockán

Portfolio
Legújabban a szingapúri tőzsdén jegyzett Jardine Matheson Holdings árfolyama szenvedett el 83%-os esést a tőzsdenyitás előtti kereskedésben, amiért egy rossz elektronikus ügyletet rögzíttetek fel a rendszerbe. A 186 éves vállalat majdnem belebukott az emberi hibába, és nem ez volt az egyetlen ilyen baki a történelemben.
A Bloomberg ír arról, hogy a szingapúri tőzsdén jegyzett cég árfolyama a tőzsdei nyitás előtt hirtelen 83%-ot zuhant, mindezt azért, mert egy hibás elektronikus ügyletet vitt fel valaki. Nem ez volt az egyetlen ilyen eset, az elmúlt években többször is előfordult, hogy emberi hiba miatt dollármilliók és tőzsdei cégek jövője forgott kockán.

A Deutsche Bank 35 milliárd dolláros bakija

Nem kell messzire menni, hogy hasonló esetet találjunk. A Deutsche Banknál tavaly áprilisban utaltak tévesen 28 milliárd eurót egy külsős bankszámlára, mint utólag kiderült, a pénz a Deutsche Boerse Eurex klíringházának számlán landolt. Erről korábban itt írtunk:

Dél-Korea 105 milliárd dolláros szellemrészvénye

Valaki a Samsung Securitiesnél, amely Dél-Korea legnagyobb brókercége, mintegy 93 dollárcentnek megfelelő összeget (1000 koreai won) próbált kifizetni részvényenként a dolgozóknak a cég kompenzációs politikája alapján, de ehelyett sikerült 1000 vállalati részvényt odaadni minden dolgozónak , amelyek papíron összesen 112,6 ezermilliárd koreai won értékkel bírtak, ami több mint 30-szorosa a cég piaci értékének. Az ügy akkor durvult el igazán, amikor 16 élelmes munkavállaló eladta a kapott részvényeket, aminek hatására a cég részvényeinek árfolyama pillanatok alatt 12%-kal esett, ami a legnagyobb csökkenés volt a pénzügyi válság óta a részvényárfolyamban. Az esetről korábban itt írtunk:

Amikor már az arany se mentsvár

2017 júniusában hatalmas ugrás volt az aranykontraktusok számában, pillanatok alatt 1,8 millió unciás ügyletnagyság jelent meg a New York-i futuresöknél, ami nagyobb, mint Finnország aranytartaléka. A hatás sem maradt el, az arany futures 1,6%-ot esett a Comexen. Sokak szerint egy hibás ügyletfelvitel vezetett ide, ami egy 18149 darabos futures kontraktusról szólt, ami 100-szorosa a szokásos 18149 unciás ügyleteknek.

Walt Disney szerencséje

Mintegy 131 millió darab Disney-részvénnyel kezdtek el hirtelen kereskedni a tőzsdén 2015 februárjában. Mint kiderült, valami hiba csúszott a rendszerbe, ugyanis nem 131,66 millió, hanem 1,3166 millió darab részvényre szólt a megbízás. A Disneynek mondjuk jól jött a hiba, a kérdéses napon 1974 óta nem látott szintre, közel 8%-ot ugrott az árfolyam.

A Mizuho 345 millió dolláros bakija

A Mizuho Securities 2005 decemberében tévesen kínálta eladásra a J-Com munkaközvetítő cég 610 ezer darab részvényét, az eredeti megbízás ugyanis az volt, hogy egy részvényt adjanak el 610 ezer jenért. Ráadásul a tokiói tőzsde rendszerproblémája miatt a cég nem is tudta visszavonni a hibás eladási ügyletet. Később a japán pénzügyi felügyelet arra kötelezte a Mizuhót, hogy fejlessze rendszereit és compliance területét, hogy többet ne forduljon elő hasonló eset.

Címlapkép: AFP/Johannes Eisele
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
bitcoin automata shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
online bolt_shutter