Carlos Ghosn lemondott a Renault eléről
Üzlet

Carlos Ghosn lemondott a Renault eléről

Portfolio
Carlos Ghosn lemondott a Renault elnök-vezérigazgatói tisztségéről - ezt Bruno Le Marie francia pénzügyminiszter jelentette be egy a Bloomberg Televisionnek adott interjújában a Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon.

Ghosn önként lemondott

Carlos Ghosn múlt éjjel lemondott

- jelentette ki Le Marie.

A Renault igazgatósága összeül csütörtökön annak érdekében, hogy leváltsák Ghosnt és megvitassák, hogy kik lehetnek az utódai a vállalatnál. Források szerint a francia autógyár vezetése a lépéstől azt reméli, hogy enyhülhet végre az a feszültség, amely szövetségese, a japán Nissan és közte kialakult az elmúlt hónapokban Ghosn botránya miatt.

A Reutersnek három forrása is arról beszélt, hogy a Renault elnöki tisztségét a Michelin főnöke, Jean-Dominique Senard, míg vezérigazgatói pozícióját Ghosn helyettese, Thierry Bollore töltheti be hamarosan. Senard kinevezése egyáltalán nem lenne meglepetés, Le Marie már napokkal ezelőtt arról beszélt, hogy a francia kormány szerint ő lenne a legmegfelelőbb ember arra, hogy Ghosn helyét átvegye a Renaultnál.

Bár a botrány kirobbanását követően nem sokkal Carlos Ghosnt minden tisztségétől megfosztották a Nissannál, a Renault vezetése, a tulajdonosok sokáig kitartottak mellett. A részvények 15 százalékával rendelkező francia állam "bizonyíték hiányában" nem támogatta a Renault felügyelőbizottságában a cégvezető leváltását, hanem biztos kinevezését szorgalmazta a cég élére.

Az ügy hátteréről

Ahogy arról korábban beszámoltunk, jelenleg pénzügyi szabálytalanságokkal vádolják Carlos Ghosnt, a vádak szerint három éven keresztül, 2015 és 2017 között a valósnál alacsonyabb jövedelmet vallott be és átmenetileg a személyes befektetési veszteségeit a Nissanhoz transzferálta 2008-ban.

A japán autógyártó egykori vezetőjét november 19-én tartóztatták le, jövedelmének eltitkolását gyanítva és pénzügyi szabálytalanságok miatt vádat emeltek a megbízott igazgató és az egész vállalat ellen is. Ghosn valószínűleg letartóztatás alatt lesz egészen addig, amíg 6 hónapon belül meg nem kezdődik a tárgyalása, de az ügyvédei kérvényezték az óvadék melletti szabadlábra helyezést - írja a Reuters.

Az autógyártó egykori vezetője a vádakat tagadja, szerinte megalapozatlanok, az ügyvédei pedig azt állítják, hogy minden a Nissan igazgatóságának beleegyezésével történt. Ghosn bevallása szerint felkérte a Nissant, hogy átmenetileg vállalja át a devizaügyleteit, miután 2008-2009-ben a bankja több fedezetet kért tőle. A feltétel az volt, hogy minden veszteséget és nyereséget Ghosn vállal majd, és a nyugdíja volt a fedezet. Állítása szerint végül a kontraktusok visszakerültek Ghosn nevére és a Nissan nem szenvedett el ebből veszteséget.

A november közepén kirobbant botrányt megsínylette a Renault árfolyama is, néhány hónap leforgása több mint 11 százalékkal csökkent.

Carlos Ghosn lemondott a Renault eléről
European parliament building, Brussels, Belgium
kína
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BÉT