Üzlet

Észak-Amerika sem mentette meg a Fordot a veszteségtől

Portfolio
A Ford közzétette negyedik negyedéves beszámolóját, amelyből kiderült, hogy az amerikai autógyártó árbevétele a csökkenő autóeladások ellenére is növekedett. Ugyanakkor az észak-amerikai régió nem tudta ellensúlyozni a többi térség gyengébb teljesítményét, így veszteséges negyedévet zárt a cégcsoport. A menedzsment viszont óvatosan optimista várakozást fogalmazott meg 2019-re vonatkozóan.

Fontos sarokszámok

  • A Ford 1,47 millió autót értékesített globálisan 2018 negyedik negyedévében, ez mintegy 16 százalékos visszaesést jelentett 2017 negyedik negyedévéhez képest
  • Amerika második legnagyobb autógyártója 41,8 milliárd dolláros árbevételt ért el globálisan, amely 1 százalékos növekedést jelentette 2017 azonos időszakához képest. Az autógyártó szegmens árbevétele 38,7 milliárd dollár volt a negyedév során, szemben a 2017 azonos időszakában elért 38,5 milliárd dollárral
  • A Ford egyszeri tételektől tisztított üzemi eredménye 1,5 milliárd dollár volt, a nettó eredménysoron pedig közel 100 millió dolláros vesztesége keletkezett
  • Az egy részvényre jutó veszteség 3 cent volt a negyedik negyedév végén, szemben a 2017 azonos időszakában elért 63 centes egy részvényre jutó nyereséggel. Az egyszeri tételektől tisztított egy részvényre jutó nyereség 30 cent volt a negyedik negyedév végén, szemben a 2017 azonos időszakában elért 39 centes egy részvényre jutó nyereséggel
  • A Fordnak ugyan sikerült az árbevétel tekintetében megvernie az elemzői várakozásokat, a nettó eredmény és az egyszeri tételektől tisztított egy részvényre jutó nyereség tekintetében viszont alulmúlta azokat


Észak-Amerika sem mentette meg a Fordot a veszteségtől

Észak-Amerika javított a helyzeten

Annak ellenére, hogy a Ford kevesebb autót értékesített, sikerült 41,8 milliárd dolláros árbevételt elérnie a negyedik negyedévben, amely 1 százalékos növekedést jelentett 2017 azonos időszakához képest. A meghatározó üzletág, vagyis az autógyártás árbevétele 38,7 milliárd dollár volt 2018 negyedik negyedévében, amely 1 százalékos növekedést jelentett 2017 azonos időszakához képest. Ez döntően annak volt köszönhető, hogy Észak-Amerikában továbbra is nagyon népszerű az SUV-szegmens, amelynek modelljeit jellemzően magasabb áron lehet értékesíteni. Ez pedig ellensúlyozni tudta az európai, a dél-amerikai, a közel-kelet- és afrikai, valamint az ázsiai régió gyengébb teljesítményét.

Észak-Amerika sem mentette meg a Fordot a veszteségtől
A Ford egyszeri tételektől tisztított üzemi eredménye 1,5 milliárd dollár volt a negyedik negyedévben, amely 25 százalékos csökkenést jelentett 2017 azonos időszakához képest. Ennek hátterében az állt, hogy az észak-amerikai régió jó teljesítménye, ahol a csökkenő eladások ellenér is sikerült közel 2 milliárd dolláros üzemi eredményt elérni, nem tudta ellensúlyozni az európai, a dél-amerikai, valamint az ázsiai régió gyengébb teljesítményét.

A Ford egyszeri tételektől tisztított üzemi marzsa így 3,5 százalékra zsugorodott az egy évvel korábbi 4,9 százalékos szintről.

Az amerikai autógyártó közel 100 millió dolláros veszteséget szenvedett el 2018 negyedik negyedévében, szemben a 2017 azonos időszakában realizált 2,5 milliárd dolláros nyereséggel. Az egy részvényre jutó veszteség 3 cent volt, szemben az egy évvel korábban realizált 63 centes egy részvényre jutó nyereséggel.

Észak-Amerika sem mentette meg a Fordot a veszteségtől

Mit mondott a menedzsment?

Bob Shanks, a Ford pénzügyi igazgatója újságíróknak elmondta, hogy ez nem egy olyan év volt, aminek örülhetnének és ezt csak megerősítették a cégcsoport negyedik negyedéves eredményei. Az amerikai autógyártó ugyanakkor a negyedéves beszámolójában a 2019-es kilátásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy akár jobb eredményeket is elérhetnek, mint 2018-ban.

Árazás

A Ford részvényei nem drágák az előretekintő P/E ráta alapján az autógyártók között, igaz, az elemzők nem is várnak kiugró profitnövekedést az amerikai autógyártótól a következő években. Ezek alapján elmondható, hogy a Ford papírjai nagyjából fair értékeltségen forognak.

Észak-Amerika sem mentette meg a Fordot a veszteségtől

Mit csinál az árfolyam?

Az elemzői várakozásokat meghaladó árbevétel, az erős észak-amerikai szereplés és az óvatosan optimista menedzsmentvárakozások is elegek voltak ahhoz, hogy a Ford árfolyama közel 1 százalékot erősödjön az amerikai piacok nyitása előtt. Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy az amerikai autógyártó nagyon rosszul szerepel az utóbbi időben, árfolyama közel 34 százalékot zuhant 2017 vége óta.

Észak-Amerika sem mentette meg a Fordot a veszteségtől
mol olajipar
huawei mobiltelefon
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
mol olajipar