Paks 2: nem tudott dönteni a bíróság a szerződés nyilvánosságáról
Üzlet

Paks 2: nem tudott dönteni a bíróság a szerződés nyilvánosságáról

Portfolio
Másodszor is elhalasztotta az ítélethirdetést a Fővárosi Ítélőtábla abban a perben, amelyet Jávor Benedek, az Európai Parlament képviselője (Párbeszéd) indított az állam, illetve a Roszatom ellen a paksi szerződés adatainak nyilvánosságáért - írta a hvg.hu.
Jávor személyesen nem vett részt a tárgyaláson, ügyvédje azonban azt mondta: nem igaz, amit a kormány állít, hogy az üzleti érdekeit sértené, ha nyilvánosságra kellene hozni a szerződés pénzügyi részleteit, ennyi erővel bármelyik állami közbeszerzés titkot jelenthetne. Az alperes képviselője zárt tárgyalást kért, hogy üzleti titkokról ne kelljen beszélnie, de ezt a kérését elutasították.

A bíróság első fokon tavaly tavasszal mondta ki, hogy a kormánynak és a Roszatomnak néhány üzleti titoknak számító információ kitakarásával ki kell adnia a dokumentumokat, amire 45 napot kaptak. A kormány és az orosz cég fellebbezett, sőt törvénymódosítást is beterjesztettek a hasonló adatnyilvánossági ügyek megnehezítésére. Ezután októberre várták a másodfokú ítéletet, de az alperes új érvei hatására a bíróság mostanra halasztotta a döntést. A kormány tavaly áprilisban feloldotta ugyan a legtöbb dokumentum titkos minősítését, de a betekintést nem engedélyezte. Így, bár a szerződések részletei nem voltak titkosak, mégsem lehetett azokat megnézni.

Létesítési engedély: kérelemre várva Egy pénteki sajtóeseményen Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter az MTI beszámolója szerint azt mondta, a paksi erőmű létesítési engedélyre vonatkozó kérelmet akkor adják majd be, ha az engedélyezésre biztosan alkalmas lesz, így konkrét időpontot nem kívánt mondani.

Címlapkép: shutterstock
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
wall street_getty