Irdatlan összegből szabadulna meg Németország a széntől
Üzlet

Irdatlan összegből szabadulna meg Németország a széntől

Portfolio
Legkevesebb 40 milliárd eurót költene Németország a szénerőművek 2038-ig tervezett bezárásának negatív hatásait kompenzálandó.
Németország 2038-ra teljesen kivezetné energiamixéből a szenet, a 84 erőmű bezárásának kedvezőtlen gazdasági és társadalmi hatásait pedig legkevesebb 40 milliárd euróval kezelné. Ebben az összegben a megszűnő munkahelyek helyett új munkahelyek teremtése és az erőművek üzemeltetőinek kompenzálása is benn foglaltatna. A tervet és céldátumot a hét végén jelentette be a szénkivezetés menetrendjének kidolgozására létrehozott kormányzati testület, amely hét hónap munka után tudta prezentálni a céldátumot, amelynek megjelenését eredetileg 2018 vége előtt várták. A testület eredetileg 60 milliárd eurót tartott volna szükségesnek a kivezetés hatásainak kezelésére.

A 40 milliárd eurós keret azonban nem tűnik olyan soknak ahhoz képest, hogy csak 2016-ban, csak az RWE észak-rajna-vesztfáliai létesítményei és szennyező tevékenységük önmagukban mintegy 3,5 milliárd eurós egészséggel összefüggő költséget vontak maguk után a Europe Beyond Coal nevű környezetvédelmi gyűjtőszervezet jelentése szerint, amely azt is állítja, a kapcsolódó légszennyezés 1200 korai halálesetért tehető felelőssé.

A jelentés szerint az erőművek üzemeltetőivel megállapodásokat kell kötni, amelyekben szerinte a leállítás miatti kompenzáció pontos nagyságát is célszerű lenne rögzíteni. A kompenzáció nem csak a már működő, de a még építés alatt álló erőműveket is érintené. A kivezetés miatt várhatóan emelkedő áramárakra tekintettel a vállalati és lakossági fogyasztóknak évente hozzávetőleg 2 milliárd eurós kompenzációt kellene kapniuk a testület szerint. A következő lépésben a szövetségi kormánynak és a tartományoknak meg kellene állapodniuk arról, hogy hogyan osztják meg a kivezetés költségeit, amelyben azonban várhatóan nem csak a termelő, de minden tartománynak részt kell vállalnia.

A lépés célja a fenntartható energiagazdaság kialakítása, a szén-dioxid-kibocsátás és egyéb szennyező anyagok emissziójának csökkentése révén. A szén és a nukleáris energia helyébe a remények szerint elsősorban a nap- és szélenergia állhat; a várakozások szerint a megújulók részaránya így akár a 65 százalékot is elérheti 2030-ig. A megújuló energiaforrások részaránya a német energiamixben 2018-ban 40 százalék fölé emelkedett, a történelemben először meghaladva a szén részarányát. Az ország a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után döntött a nukleáris energia kivezetéséről, ennek értelmében az ország minden atomerőművét lekapcsolja 2022-ig.

A 2038-as célszám egyébként nem okozott nagy meglepetést, a jelentés azonban a 2035-ös kivezetésre is lát esélyt, amelyről 2032-ben dönthetnek. A testület által most bejelentett céldátum és terv a német kormány számára sorvezetőként szolgálhat a kivezetés részletes lebonyolításához. A kivezetéshez kapcsolódóan számos új törvény születése is várható, egyebek mellett a bezárás konkrétumait és új munkahelyek létrehozásának részleteit meghatározandó - mondta Peter Altmaier gazdasági miniszter vasárnap az ARD-nek.

A bizottság az RWE nagy sajtóvisszhangot kapott lignitbánya-ügyében is állást foglalt, és úgy vélte, a leginkább kívánatos megoldást a bánya bezárása jelentené a Hambach-erdőben. Egy korábbi bírósági döntés hatására a bánya jelenleg nem üzemel a rendkívüli ökológiai értéket képviselő őserdőben.

(CNBC)

Címlapkép: MTI/EPA/Patrick Plül
Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde