Kínából rendelsz? Új vámot és adót vernek a nyakadba
Üzlet

Kínából rendelsz? Új vámot és adót vernek a nyakadba

Portfolio
A 22 euró alatti EU-n kívülről érkező küldemények ma adó- és vámmentesek, ám az e-kereskedelemben sokan trükköznek ezzel a szabállyal, és nagyobb értékű csomagokat is így juttatnak be fű alatt az Európai Unióba. Ez az a gyakorlat, ami megszűnik 2021-től - mondta a Növekedés.hu-nak a NAV igazgatóhelyettese, Sepsi Edit.
A jelenlegi szabályok szerint, ha valaki az Európai Unión kívülről rendel terméket, akkor 22 euró alatt nem kell megfizetni a vámot és az általános forgalmi adót. A 22,1 és 150 euró (47 700 forint) közötti küldemény még vámmentes, de már 27 százalékos áfa terheli, 150 euró felett pedig adó- és vámköteles. 2021 január elseje után Brüsszel megszünteti a 22 eurónál kisebb értékű postai küldemények adómentességét. Csak ez az intézkedés évente 7 milliárd euró plusz bevételt hozhat a tagállamoknak.

Mit az igazgatóhelyettes elmondta, a postán keresztül érkező, 22 euró alattinak jelzett csomagokból vizsgálatra kiválasztott küldemények 82 százalékánál alacsonyabb árat tüntettek fel a valóságosnál. Éves szinten jelentős több mint 408 millió forint adó- és vámkülönbözet származik az ilyen tételek ellenőrzéséből a költségvetésnek.

Az adóhatóság olyan honlapot hozna létre, ahol az ügyfél feltöltheti az adatokat az általa megrendelt küldeményről, ez alapján a rendszer automatikusan megállapítja a fizetendő vámot, amelyet - többek között - bankkártyával lehet kifizetni. Egyszóval az ügyfél saját maga végzi el az áru vámkezelését. Ebben nagy segítséget jelent majd, ha már mindenkinek lesz e-személyi igazolványa és/vagy ügyfélkapuja - árulta el Sepsi Edit, a NAV Repülőtéri Igazgatóságának igazgatóhelyettese.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
ferrari_getty_editorial