Nagyon rákaptak a szélenergiára a cégek Európában
Üzlet

Nagyon rákaptak a szélenergiára a cégek Európában

Portfolio
Az egyre jobban a fenntartható energiaforrások felé forduló, szén-dioxid-kibocsátásukat is csökkenteni igyekvő európai vállalatok tavaly rekord nagyságú, összesen 1,5 GW szélenergia-termelő kapacitásra kötöttek úgynevezett hosszú távú kapacitáslekötési szerződést (PPA) az egy évvel korábbi 1,3 gigawattot követően - számolt be a WindEurope alapján a Reuters.
A teljes szélenergia vásárlására vonatkozó PPA-állomány Európában elérte az 5 gigawattot, ami csaknem eléri Dánia beépített szélenergia-termelő kapacitását. A legnagyobb szélenergia-vásárló vállalatok 2018-ban Európában a Norsk Hydro és az Alcoa alumíniumipari cégek voltak, amelyek norvégiai és svédországi szélfarmokról biztosították hosszú távú áramellátásukat. A Norsk Hydro nevéhez kötődik a világ jelenlegi leghosszabb társasági PPA-szerződése is: a vállalat tavaly júliusban 29 éves időtartamra szerződött le az ausztrál Macquarie befektetési bank érdekeltségébe tartozó Green Investment Group nevű társasággal.

Bizonyos társaságok a közvélemény erősödő fenntarthatósági szempontjait felismerve marketinglehetőséget is látnak a megújuló energiában, így például az AB InBev söripari óriás a Super Bowl reklámidejében a 100 százalékosan megújuló energiával előállított sörként hirdette termékeit.

A PPA-piacot ugyan hagyományosan az IT-szektor hajtotta, de egyre több más cég is ilyen szerződésekkel igyekszik biztosítani hosszú távú villamosenergia-ellátását. A Mercedes-Benz 2018-ban jelentette be első PPA-szerződéseit Lengyelországban és Németországban, az utóbbit kifejezetten az elektromos járművek és az akkumulátorok gyártási igényeire tekintettel.

Az Egyesült Államokban az olyan vállalatok mint a Google, a Facebook és a Walmart már gyakorlatilag érett PPA-piacot alakítottak ki. A tavalyi harmadik negyedévben az összes társasági kapacitáslekötési szerződés közel 40 százaléka a vállalati szférához kötődik az AWEA amerikai szélenergia egyesület szerint.

Növekvő étvágy a megújulókra Egy másik, a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) által készített, a CleanTechnica által ismertetett jelentés szerint a megújuló energiaforrásokra vonatkozó új PPA-szerződések állománya globálisan is új rekordot ért el 2018-ban. Eszerint tavaly összesen 13,4 GW kapacitás lekötésére szerződtek világszerte a (nem közmű jellegű) társaságok, összesen 121 cég 21 országban, több mint megduplázva a 2017-ben szignált 6,1 gigawattos mennyiséget.

(Reuters)

Címlapkép: shutterstock
Frankfurti tőzsde
Balaton Sound safetyfirst
forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Esik a Magyar Telekom