Üzlet

Úgy hathat a megállapodás nélküli Brexit, mint egy meteorbecsapódás

Portfolio
Közeledünk a gazdasági ciklus végéhez, de míg 2008-ban egy nagy, nyilvánvaló probléma volt a világban, most az látszik, hogy sok kisebb gond van. A nagy különbség most az akkori időszakhoz képest az, hogy meg van kötve a jegybankok keze, elfogytak az eszközök a válság kezelésére. A Brexit nem egy katasztrófa, de a megállapodás nélküli kilépés az alapforgatókönyv, viszont mivel ezt a piacok jellemzően nem akarják elhinni, így amikor megtörténik, az úgy fog hatni, mint egy meteorbecsapódás. Ezt pedig Magyarország is megérezheti, különösen hogy a vállalatok nem készülnek komolyan a megállapodás nélküli kilépésre - hangzott el a Concorde Értékpapír ma délelőtti sajtótájékoztatóján.

Itt a gazdasági ciklus vége?

Tavaly azt mondtuk, hogy a világ egyik leghosszabb emelkedő ciklusának végén járunk. A piaci konszenzus 2021-2022 végére várja a ciklus végét, Concorde már akkor félve azt fogalmazta meg, hogy lehet, hogy nem fog addig kitartani és ennek akár már 2018-ban lehet megnyilvánulása az indexek szintjén. Ez meg is történt ősszel, a karácsonyi események a "mi vérnyomásunkat is megemelték"- mondta el Jaksity György, a Concorde Értékpapír alapítója az év végi részvénypiaci korrekcióra utalva.

2008-ban nyilvánvaló és nagy problémákkal néztünk szembe a fejlett világban, amit a hitelkiáramlás, az ingatlanfinanszírozás és annak származékos papírjai okoztak.

Most nincs egy ilyen nagy probléma, hanem sok kisebb.

A nagy különbség az akkori időszakhoz képest most, hogy bár 2007-ben a fejlett országoknak és jegybankjainak egy teljes eszköztára volt, mint például a fiskális expanzió, a monetáris politika kevésbé restriktív lépései - ezek ha megoldani nem is tudták a válságot, de kezelni jól tudták. Ez most megváltozott, nincs a fejlett országokban fiskális mozgástér és az amerikai jegybankon kívül nincs, aki kamat- vagy mérlegműveletekkel tudná ellensúlyozni a lassulást. Meg van kötve a kezük.

A kérdés, hogy ha egy elnyúló stagnálás vagy recesszió alakulna ki, akkor ki mihez tud nyúlni? Az európai jegybanknak nem lesz jelentősen pozitív irányadó kamata addig, nem lesz hova csökkenteni a kamatot, a mérleg már most tele van. Maradnak a részvények, ami nem példa nélküli (Svájc, Japán), nem lenne meglepő, ha az európai központi bank is erre az útra lépne.

Magyarország egy gazdasági csoda, prociklikus gazdaságpolitikának vannak tanúi. EU-s pénzek segítik, de a sok ingyen pénz "elkényelmesít", ami félreviszi a gondolkodást, nem motivál versenyképes működésre. A tavalyi magasnak mondható gazdasági növekedés mögött viszonylag egyszerű matematika áll.

Mindennek előbb-utóbb egy kínálathiányos gazdaság lesz az eredménye, ami az árakat fogja befolyásolni (például munkaerőpiaci tartalékainak kiürülése miatt). Ez az ingatlanszektorban már most érezhető, de az egész vállalati szektorban meg fog jelenni, a munkaerőhiány a munkaerőköltségek emelkedéséhez vezethet.

Közeledünk a ciklus vége felé, már arról kell beszélni, hogy hogyan lehet tompítani egy válságot. Közben a bizonytalanság a jegybanki kommunikációkban és lépésekben is látszik - mondta el Jaksity György.

A Brexit Magyarországnak is fájhat

Ami a magyar gazdaságot illeti, van egy nagyon szép gazdasági növekedésünk, de azért vannak kockázatok - mondta el Móró Tamás a Concorde vezető stratégája. Az első a Brexit milyensége és ennek hatásai.

Skizofrén piacot látunk, nagy készülődés nincs a hazai vállalatoknál, miközben egyre nagyobb az esély a megállapodás nélküli kilépésre.

Két szektort érinthet itthon különösen a megállapodás nélküli Brexit, az egyik az élelmiszeripar, mivel itt nagyon jelentős a brit kivitel, az autóipar pedig a német beszállítói láncon keresztül érinthet minket. Nagyjából 3 százalék a magyar gazdaság kitettsége Nagy-Britannia felé - tette hozzá Le Phuong Hai Thanh, a Concorde elemzési üzletágának vezetője.

A másik nagy kockázat a globális ciklus alakulása, a kínai és az amerikai gazdasági növekedés különösen, illetve hogy hogyan alakulhat a kereskedelmi háború, egy autóipari vám jelentősen tudná csökkenteni a kivitelt itthon is.

2020 után az új EU-s költségvetés forráselosztása is kockázatot jelent, az elmaradottabb dél-európai országokban alacsonyabb egy főre jutó GDP, többek kaphatnak, Közép-Kelet-Európa pedig kevesebbet - mondta el Móró Tamás.

Milyen lesz a Brexit?

Kovács Krisztián, a Concorde üzletfejlesztésért felelős igazgatója szerint ha szétválasztjuk a tényeket és a zajokat, a kilépés az alapforgatókönyv, ez nem valamiféle katasztrófa, nem egy atombomba, hanem egyszerűen kilépnek az EU-ból. Ehhez képest történhet esetleg valami csoda. Nem csak a piaci szereplők, hanem általában mindenki, aki kommunikál, szereti beleringatni magát abba, hogy a tények mást mutatnak.

Az EU és Nagy-Britannia nem kötött dealt. Nincs olyan megállapodás, ami hosszú távra rögzítené a viszonyokat, a halogatásnál tartunk, tulajdonképpen tavaly befejeződött a tárgyalási folyamat és most a brit politika emészti ezt. Ehhez képest ha történik valami más, az lesz a csoda. Sok az alaptalan remény, így az alapforgatókönyv beteljesülése úgy fog ütni, mint valami meteorbecsapódás, amire senki nem számít. Ez fokozni fogja a reálgazdasági következményeket, mivel senki nem készül rá.

Erősödhet még a forint?

Az elmúlt másfél-két hétben volt egy ijesztő forinterősödés, sokan értetlenül álltak előtte, hogy mi történt a piacon. A világ jegybankjai már szigorítottak, ez volt az uralkodó gazdasági irány. A jegybankok a szigorítási pályából a növekedési kockázatok miatt átálltak, a "talán lazítunkra", az MNB viszont a kommunikáció alapján inkább szigorítana. Egy monetáris politikai divergencia látszik. Ha az MNB tényleg meglépi a szigorítást, akkor még akár erősebb is lehet a forint, ha közben a többi jegybank lazít, a relatív mozgás lesz a mérvadó.

A 2008-as válságban Magyarország teljes sebességgel csapódott a falba, egyszercsak nem volt már kontrolljuk. Magyarország esetén idén fog eldőlni, hogy mennyire erős és mennyire működik ez a kontroll. A kérdés, hogy a fékek is működnek-e. A jegybank egy érzékeny fázisba érkezett, amikor a nem lépés is lépés lesz és lesznek negatív hatásai. Az építőiparban van egy túlpörgés, aminek már most érződik, és nem csak ott, de mindenhol a bértárgyalások egy western kocsmához kezdenek hasonlítani. A tőke megtérülése romlik és a munka megtérülése javul - nem tudjuk, hogy ez miből esik, ki, esetleg a beruházásokból, vagy a további munkahelyteremtésekből. Az ingatlanpiacon egyre magasabb árak, mindenki azt hiszi, hogy ezek a valós árak, kérdéses, hogy van-e magyar vásárlóerő rá - világít rá Jaksity György.

Csúcson a vállalati marzsok

Az Audi-sztrájk fényében felmerül a kérdés, hogy a béremelés hogy hat a vállalatti profitokra? A vállalati profit marzsok csúcson vannak. Az elmúlt 20 évben munkaerőtöbblet volt a világban, olcsó, szakképzett munkaerővel látta el a világot például Kína. Mostanra elfogyott ez a munkaerőtöbblet, a vállalati profit marzsokból kell majd visszaadni a munkavállalóknak. Amit itt látunk kicsiben, azt fogjuk látni nagyban is. Itt előbb történnek meg azok az események, amire globálisan számítunk. Valamikor a Volkswagen marzsaiban meg fog jelenni, hogy Kelet-Európában többet kell fizetni a munkavállalóknak. A másik nagy kérdés, hogy a vele versenyző kkv fog -e tudni ekkora bért fizetni, mivel valószínűleg nem, így a magyar kkv-kat nehéz helyzetbe fogja hozni.

Unalmas évet szeretne a részvénypiacokon a Fed

Ha az amerikai piacokat nézzük, az egyik legfőbb faktor idén, hogy a Fed próbálja a mérlegfőösszegét csökkenteni. Közben bár elmondják, hogy nem figyelik a piacot, de az látszik a kommunikációban, hogy mégis. Mániát nem szeretnének amerikai részvényekben, a buborékfújást igyekeznek megakadályozni, de szeretnék közben megtartani a piacot. Kísérletet fognak tenni egy indexszinten unalmas évre, hogy megakadályozzák "a farok csóválta kutyát", vagyis hogy a részvénypiacok esése visszahasson a reálgazdaságra. Az árak is meg tudják határozni a fundamentumokat, nem csak fordítva - mondta egyszer Soros György. Ha összeesnek az eszközárak, akkor van egy reálgazdasági visszagyűrűző hatása, ezért az látszik, hogy az eszközárakra nagyon figyel a Fed.

A Concorde nemzetközi terjeszkedésbe kezdett. Tavaly decemberben a Concorde megkapta az engedélyt, hogy Írországban leányvállalatot indítson, a szolgáltatás április-május folyamán megkezdődik. A növekvő vagyok és a növekvő ügyfélkör diverzifikáció igénnyel lépett fel és a szolgáltatások és szolgáltatók iránti igény, felmerült, hogy egy külföldi szolgáltatón keresztül szolgáltassunk. A cél volt, hogy angolszász jog alatt hozzanak létre szolgáltatót - mondta el Régely Károly, a Concorde Értékpapír vezérigazgatója.
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Cimlap_Shell