Másképp félnek a klímaváltozástól a nők és a férfiak
Üzlet

Másképp félnek a klímaváltozástól a nők és a férfiak

Portfolio
A klímaváltozást tartják napjaink legnagyobb globális fenyegetésének a magyarok - derül ki a Pew Research kutatásából. A felmérésbe bevont 26 országban megkérdezettek összességében szintén az éghajlatváltozás ügyét látják a legnagyobb kockázatnak országukra nézve. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a klímaügy fontossága a közvélemény szerint, amely arra is rávilágít, hogy a nemek között jelentős különbség van egyes problémák megítélésében.
Egyértelműen a klímaváltozást tartják a legnagyobb globális fenyegetésnek 26 országban végzett kutatásban megkérdezettek, ez a válasz 67 százalékot kapott, a 2017-ben elért 63, illetve a 2013-ban rögzített 56 százalékot követően. A második helyen az Iszlám Állammal (ISIS) kapcsolatos aggályokat jelölték meg legtöbben, ez a téma 62 százalékot kapott az egy évvel korábbi 66 százalék után (2013-ról nincs adat). A harmadik legnagyobb fenyegetést (61%) a válaszok szerint a kibertámadások jelentik (2017-ben 54%).

További jelentős fenyegetést képvisel a válaszadók szerint az észak-koreai nukleáris program (55%), a globális gazdaság bizonytalanságai (50%), az Egyesült Államok befolyásának növekedése (45%), az orosz befolyás erősödése (36%) és a kínai befolyás fokozódása (35%).

A magyar válaszadók némileg máshogyan súlyozták a potenciális veszélyforrásokat, a két legfontosabb problémának azonban a globális átlaghoz hasonlóan a klímaváltozást és az ISIS-t tartják. A felmérés alapján a magyarok szerint a klímaváltozás (66%), az ISIS (59%), az északi-koreai nukleáris program (51%), a kibertámadások (35%), a globális gazdaság állapota (28%), az orosz befolyás (26%), a kínai befolyás (22%), valamint az amerikai befolyás növekedése (17%) jelentik a legfenyegetőbb globális kihívásokat.

A kibertámadásokat az összes ország közül Magyarországon jelölték meg a legalacsonyabb arányban, de az amerikai és az orosz befolyás növekedésétől tartók aránya is nálunk az egyik legkisebb.

A kutatás egyebek mellett politikai preferencia, életkor, illetve nemek alapján is vizsgálta a válaszok szóródását. Ezek szerint Magyarországon a klímaváltozás miatt a férfiak szignifikánsan jobban aggódnak, mint a nők, ami jelentősen eltér a többi ország eredményeitől, ahol többnyire fordított a helyzet. Észak-Korea és az ISIS esetében hasonló eltéréseket lehet megfigyelni a magyar és nemzetközi minták között.
deloitte logo
Ipar 4.0 robot
Kásler Miklós EMMI
forint
Frankfurti tőzsde
autobaleset
varga mihály_mti
GettyImages-1006811190
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
deloitte logo