Kialakult az az éghajlati jelenség, amitől tartottak, de van jó hír is
Üzlet

Kialakult az az éghajlati jelenség, amitől tartottak, de van jó hír is

MTI
Portfolio
Kialakult a Csendes-óceán térségében az egész világ időjárását befolyásoló El Nino jelenség, amely azonban idén viszonylag gyenge és rövid időtartamú lesz. Az idei egy "döcögő" El Nino lesz, a szakemberek nem várják, hogy jelentősebb hatása lesz az időjárásra - mondta a kutató.
Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal csütörtökön közölte, hogy az időjárási jelenség létrejött a Csendes-óceán középső térségben, ám a meteorológusok szerint csupán három-négy hónapig fog tartani.

A Csendes-óceán Egyenlítőhöz közeli területeinek erős felmelegedésével járó éghajlati jelenség a világ számos területén erőteljesen befolyásolja az időjárást, szerepet játszva a heves esőzések, áradások és aszályok kialakulásában, valamint hatással van a globális átlaghőmérsékletre is. Az El Nino gyakran közrejátszik a világ déli és keleti szárazföldi területeit - Ausztráliát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Malajziát és a Csendes-óceán középső részén fekvő szigeteket - sújtó forróság és szárazság kialakulásában, emellett enyhébb teleket eredményez Északnyugat-Kanadában és Alaszkában. A jelenség hatására általában kevesebb és gyengébb hurrikánok alakulnak ki az Atlanti-óceán térségében.

Idén nyáron azonban lehet, hogy nem így lesz, mivel lehet, hogy a jelenség akkor már nem érezteti hatását a hurrikánszezonra - mondta Mike Halpert, a NOAA időjárás-előrejelző központjának igazgató-helyettese. Ha az El Nino csak télen jelentkezik az Egyesült Államokban, akkor az több esőt hoz az ország déli részéire és Dél-Kaliforniába, ahol már most is esős az idő - tette hozzá Halpert. A szakemberek szerint az idei El Nino jelentősen különbözik a 2016. évitől, amely a feljegyzések kezdete óta az egyik legerősebb volt, és amely a legmelegebb évet hozta a Földön.

A meteorológusok számítottak a jelenség idei megjelenésére, azonban korábban arra számítottak, az El Nino miatt 2019 a valaha volt legmelegebb év lehet. Erra ugyan továbbra is nagy esély van, lévén a globális szén-dioxid-kibocsátás tovább emelkedett, azonban a jelenlegi prognózisok szerint ha így lesz, abban az El Ninónak a korábban gondoltnál kisebb szerepe lehet.
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Wall Street