Új idei csúcsra drágult az olaj
Üzlet

Új idei csúcsra drágult az olaj

Portfolio
Tovább drágul az olaj csütörtökön, a Brent árfolyama újabb idei csúcsot ért el.
A Brent spot jegyzése több mint 1 százalékkal emelkedve 64,50 dollár körül áll csütörtök délután. Legutóbb 2018 november közepén járt hasonló magasságban az árfolyam.

Új idei csúcsra drágult az olaj
A WTI jegyzése ugyanakkor közel hasonló mértékű drágulással az 55 dollárt közelíti.

Új idei csúcsra drágult az olaj
Az árak idén eddig mintegy 20 százalékkal erősödtek, nagyrészt a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a vele együttműködő olajországok közös, összességében napi 1,2 millió hordós kitermelés-csökkentési intézkedésének hatására. Az OPEC kedden közölte, hogy januárban közel 800 ezer hordóval csökkent a kitermelése decemberhez képest, amikor is mintegy 750 ezer hordós visszaesés volt az olajkartell együttes termelésében.

Az árfolyamok emelkedéséhez Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének szavai is hozzájárultak, aki szerint a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások "nagyon jól" haladnak. Emellett a váratlanul erőteljes kínai exportadat, illetve a kínai olajbehozatal éles emelkedését mutató importadat is támogatja a vételi kedvet.

Az erősödés annak ellenére folytatódik, hogy a szerdai hírek szerint a tengerentúli olajtartalék 2017 novembere óta a legmagasabb szintre emelkedett az előző héten, a várt 2,7 millió hordó helyett 3,6 millió hordóval, miközben a benzintartalékok szintén új csúcs közelébe, 258,3 millió hordóra nőttek.

Szintén az árak emelkedése ellen hat, hogy szerdán a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) közölte, a globális olajpiaci keresletnek az OPEC kitermeléscsökkentése, valamint a venezuelai és az iráni szankciók kínálatot korlátozó hatása ellenére is nehéz lesz lépést tartania a kínálat elsősorban OPEC-en kívüli bővülésével 2019-ben. Az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége ugyanakkor azt közölte, az Egyesült Államok olajtermelése a korábban vártnál is gyorsabban növekedhet.

Goldman: alulbecsülik a feltörekvék olajszomját A Goldman Sachs az árfolyamok további mérsékelt emelkedésére számít, prognózisa szerint a Brent árfolyama a második negyedévben átlagosan 67,50 dollár körül alakulhat. A bank elemzői úgy vélik, az olajpiaci szereplők által tekintett előrejelzések túlságosan borúsan ítélik meg a globális kereslet idei kilátásait, és elsősorban a feltörekvő gazdaságok keresletét érdemben alulbecsülik. A Goldman idén 1,4 millió nap/hordós globális keresletbővülést vár, összhangban a Nemzetközi Energiaügynökség várakozásaival, de meghaladva az OPEC 1,24 millió hordós prognózisát.

máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
online bolt_shutter