Áramárak: előzött Magyarország a toplistán
Üzlet

Áramárak: előzött Magyarország a toplistán

Portfolio
Már csak egyetlen uniós országban alacsonyabb a lakossági áram ára, mint Magyarországon, derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) januári, Eurostat-adatokat összehasonlító statisztikájából. A kimutatás alapján kizárólag a bulgáriai, pontosabban szófiai tarifák maradnak el a vizsgálatban szereplő, euróra átszámított budapesti áraktól, míg decemberben még a litván fővárosban is kevesebbet kellett fizetni a villamos energiáért, mint itthon.
A vizsgált városok között decemberben és januárban is Belgrádban volt messze a legolcsóbb lakossági áram, míg Koppenhágában és Berlinben messze a legdrágább. A környező országok fővárosai közül Bécsben kerül a legtöbbe a háztartásoknak az áram, de - a volt szocialista országokat tekintve Csehországban, illetve Prágában valamivel még ennél is magasabb a tarifa.

Áramárak: előzött Magyarország a toplistán
A végső fogyasztói ár komponensei az egyes fővárosokban jelentősen eltérően aránylanak egymáshoz, valamint a tarifához, amint ez az alábbi ábrából is kiderül. Koppenhágában például csak az energiaadó nagyobb tétel, mint a teljes magyar ár.

Áramárak: előzött Magyarország a toplistán
Az országok (illetve városok) árszínvonalának az EU átlagától való eltérését is figyelembe vevő, vásárlóerő-paritáson vizsgált árakat összehasonlítva más sorrend alakul ki. Ilyen tekintetben a budapestinél nyolc európai fővárosban is alacsonyabb a lakossági áramár, igaz, a megelőző hónaphoz képest a magyar főváros két helyezést is javított ebben az összevetésben, Vilniust és Amszterdamot megelőzve.

Egy relatív magas fogyasztói árszínvonalú országban alkalmazott viszonylag magas nominális áramár vásárlóerő-paritásra átszámítva jóval alacsonyabb. Amennyiben pedig az uniós átlagos árszínvonaltól elmarad az országos árszínvonal, úgy a vásárlóerő-paritásos ár alakul magasabban, ahogyan például Budapesten.

Áramárak: előzött Magyarország a toplistán
Ami a lakossági gázárakat illeti, e téren Budapest továbbra is őrzi első helyezését, a szerb és a román fővárost megelőzve, míg Stockholm továbbra is magasan a legdrágább ilyen szempontból. A Magyarországgal szomszédos országok fővárosai közül Bécsben a legmagasabb a lakossági gázár. Az összehasonlításban az is feltűnő, hogy a volt szocialista országok és fővárosaik közül Szófiában és Ljubljanában is több mint kétszer drágább a lakossági gáz, mint Budapesten.

Áramárak: előzött Magyarország a toplistán
A gázár komponenseit szemügyre véve megállapítható, hogy a budapesti tarifában a legkisebb az energiadíj, vagyis az energiahordozó ("molekula")tulajdonképpeni ára, ahogyan az itteni rendszerhasználati díj is a legalacsonyabbak között van. Az áfával kapcsolatban azonban már nem mondható el ugyanez: bár az árra rakódó forgalmi adó abszolút értékben ugyan szintén nem nagy, a 27 százalékos kulcsnál ugyanakkor jelenleg nincs nagyobb mértékű az unióban.

Áramárak: előzött Magyarország a toplistán
Vásárlóerő-paritáson vizsgálva Budapesten a harmadik legalacsonyabbak a lakossági gázárak, mindössze Londonban és Luxembourgban kisebb a tarifa. A lista másik végén Stockholm található, de Szófiában is kiemelkedően magasnak számít a lakossági gázár, ilyen összevetésben is. A városok ezen helyezései decemberhez képest januárban nem módosultak.

Áramárak: előzött Magyarország a toplistán
Miközben abszolút értelemben, euróra átszámítva a budapesti lakossági áram- és gázárak a legalacsonyabbak között vannak Európában, addig a jövedelmi helyzetet is figyelembe véve ez továbbra sem igaz. Egy kétkeresős, gyermektelen, átlagos jövedelmű háztartás jövedelmének mintegy 4,1 százalékát viszi el átlagosan az áram- és gázszámla Budapesten - a felmérésben szereplő 13 városban ennél kisebb terhet jelent a szolgáltatások kifizetése, és csak 11-ben nagyobbat.

A volt keleti blokk országai közül csak Szlovéniában, Ljubljanában jelent kisebb terhet a számlák kiegyenlítése, mint Budapesten (a jövedelem 4%-a), egyébként csak nyugat- és dél-európai fővárosok állnak a magyar főváros előtt ilyen tekintetben. A legnagyobb terhet a fentiek tükrében nem meglepő módon a szófiai háztartások számára jelenti a rezsi befizetése, de a bukaresti és vilniusi lakosok számára is kiemelkedően jelentős tétel arányaiban. A rendkívül magas svédországi árakra tekintettel az sem teljesen váratlan eredmény, hogy a stockholmi háztartások jövedelmének valamivel nagyobb részét (4,2%) viszi el az áram- és gázszámla, mint a budapestiekét, igaz, ezek kiegyenlítése után is sokkal több marad a skandinávoknál, mint a budapestieknél.

Áramárak: előzött Magyarország a toplistán
Az összehasonlítás azt vizsgálja, hogy egy háztartás havi jövedelmének mekkora hányadát fordítja a villamos energia és földgázfogyasztással kapcsolatos kiadásokra, amennyiben éves szinten egy átlagos fogyasztási mennyiséget (2200 kWh áram és 1162 m3 földgáz) veszünk alapul. A kiinduló árat és a háztartások jövedelmét is európai vásárlóerő-egységben mérték.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Eséssel zárt a BUX