Példátlan lépés a német tőzsdén
Üzlet

Példátlan lépés a német tőzsdén

Portfolio
Példa nélküli lépésre készül a német pénzügyi felügyelet: két hónapra betiltja a Wirecard nevű cég részvényeinek shortolását. Az indoklás, hogy a papír árfolyamának közelmúltban tapasztalt volatilitása kockázatot jelent az egész részvénypiacra.
A Wirecard részvényeinek mélyrepülése azután kezdődött, hogy a Financial Times értesülései szerint a vállalat szingapúri leányvállalatánál visszaélések fordulhattak elő. Január 30-án írt először a Financial Times arról, hogy bennfentes forrásai szerint egy szenior vezető a fizetési cég szingapúri üzletágánál hamis és átdátumozott szerződéseket használt, vélhetően azért, hogy a bevételi számokat manipulálja. Állítólag a szingapúri ág "gyanús" forrásból származó pénzeket is megpróbált úgy tisztára mosni, hogy "megutaztatta" őket a cég indiai és hongkongi számláin. Már az első cikk után potenciális piacmanipulációval vádolták a brit gazdasági hírlapot, az azonban még két cikket lehozott az ügyről, a Wirecard pedig úgy döntött, pert indít.

A Wirecard eddig minden vádat tagadott. Az árfolyam mindenesetre az ügy kipattanása óta 33 százalékot zuhant és a befektetők egyre többen fogadtak short pozíciókkal az árfolyam további esésére.

Példátlan lépés a német tőzsdén

A német pénzügyi felügyelet most úgy döntött az árfolyam zuhanását látva, hogy azonnal hatállyal betiltja az új short pozíciók felvételét a részvényben, ami két hónapig, egészen április 18-ig hatályban lesz.

Nem volt még rá példa, hogy a BaFin egyetlen részvényt kiemelve tiltotta volna be a shortolást, shorttilalomra utoljára a pénzügyi válság során volt példa, akkor 11 pénzügyi vállalat papírjaira tiltotta be a fedezetlen shortot. A német felügyelet indoklása szerint a részvény piacán látott folyamatok fenyegetést jelentenek a piaci bizalomra.

Ezzel együtt a hatóság megkezdett egy vizsgálatot is annak kiderítésére, hogy manipulálták-e a Wirecard részvényeinek kereskedését. A BaFin előtt müncheni ügyészek is vizsgálatot indítottak már esetleges piaci manipuláció miatt a WireCardnál, a Frakfurter Allgemeine Zeitung értesülései szerint volt olyan shortos, aki már a Financial Times-cikk megjelenését megelőzően tudott az ügyről - írja a Bloomberg.

A cég szóvivője üdvözölte a lépést, a cég már 2008-ban és 2016-ban is a shortosok célkeresztjébe került - kommentálta a nyilatkozatában. A befektetők szintén jól fogadták, az árfolyam több mint 7 százalékot emelkedett a ma reggeli kereskedésben.

A shortolás okozott már korábban érdekes eseteket Németországban, 2008-ban például egyik napról a másikra megötszöröződött a Volkswagen árfolyama és egy kis időre a világ legértékesebb cége lett piaci kapitalizáció alapján.

A Wirecard fizetési szolgáltatásokat nyújt, a fintech egyik vezető szereplője Németországban. 2018-ra két év leforgása alatt megduplázta a bevételeit (részben a számtalan felvásárlásnak köszönhetően) és a részvénye bekerült a DAX indexbe szeptemberben a Commerzbank helyére.

Példátlan lépés a német tőzsdén
Forrás: AFP / Christof Stache
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
DLAPE20190501316