Fájt a Rábának az acél- és energiaárak drasztikus emelkedése
Üzlet

Fájt a Rábának az acél- és energiaárak drasztikus emelkedése

Portfolio
Szerdán közzétette negyedik negyedéves beszámolóját a Rába a magyar tőzsde zárását követően: a vállalat árbevétele a kedvező nemzetközi környezetnek, valamint a Futómű és a Járműalkatrész üzletág jó teljesítményének köszönhetően érdemben növekedett. Az elszálló alapanyagárak és energiaárak viszont negatívan hatottak a vállalat működésére az utolsó negyedévben is.

A legfontosabb sarokszámok

A Rába árbevétele 13,9 milliárd forintra emelkedett a negyedik negyedévben, amely 7,2 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. A megugró acél alapanyagárak és energiaárak ellenére a bruttó fedezet 1,1 százalékponttal, 21,5 százalékra emelkedett. A vállalat EBITDA-ja 1,16 milliárd forint volt, amely több mint 24 százalékos visszaesést jelentett 2017 negyedik negyedévéhez képest, az üzemi eredmény 655 millió forint volt csupán, amely 38,1 százalékos visszaesést jelentett 2017 azonos időszakához képest. A Rába teljes átfogó jövedelme közel 565 millió forint volt, szemben a 2017 negyedik negyedévében elért közel 853 millió forintos értékkel.

Fájt a Rábának az acél- és energiaárak drasztikus emelkedése

Nőtt az árbevétel

A piaci keresletet illetően elmondható, hogy a Rába valamennyi releváns piacán növekedés volt megfigyelhető: az európai tehergépkocsi piac magas keresleti szinten stabilizálódott, az amerikai tehergépkocsi piacon és az orosz busz piacon is keresletnövekedés volt tapasztalható.

Döntően ezeknek, illetve a belföldi eladások megugrásának köszönhetően a Futómű üzletág árbevétel közel 11 százalékkal, a Járműalkatrész üzletágé pedig közel 26 százalékkal emelkedett a negyedik negyedév során az előző év azonos időszakához képest. A Jármű üzletág árbevétele viszont döntően a belföldi értékesítés visszaesése miatt 11,3 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

Mindezek együttes hatására a Rába árbevétele közel 13,9 milliárd forint volt a negyedik negyedévben, amely 7,2 százalékos növekedést jelentett 2017 azonos időszakához képest.

Fájt a Rábának az acél- és energiaárak drasztikus emelkedése


Fájt a Rábának az acél- és energiaárak drasztikus emelkedése
A Rába 3 milliárd forintos bruttó eredményt ért el a negyedik negyedév során, amely közel 12,9 százalékos növekedést jelentett 2017 azonos időszakához képest. A bruttó fedezeti szint pedig a megugró beszerzési árak ellenére 1,1 százalékponttal, 21,5 százalékra emelkedett 2018 negyedik negyedévében.

A Rába EBITDA-ja a költségek oldaláról jelentkező nyomás hatására kicsivel több, mint 1,16 milliárd forint volt, amely 24,5 százalékos visszaesést jelentett az előző év azonos időszakához képest. A Rába EBITDA marzsa 8,4 százalék volt 2018 negyedik negyedévében, amely 3,5 százalékpontos csökkenést jelentett 2017 azonos időszakához képest. Az üzletágak tekintetében a Futómű üzletág 468 millió forint, a Járműalkatrész üzletág 340 millió forint, a Jármű üzletág pedig 412 millió forint EBITDA-t realizált.

2018 negyedik negyedévében a kihívásokkal teli működési környezet az eredményességre is negatív hatást gyakorolt: bár valamennyi üzletág nyereséget termelt üzemi szinten, a vállalat csupán 655,4 millió forint üzemi eredményt ért el, amely több mint 38 százalékos csökkenést jelentett. Az egyes üzletágak közül a Futómű 192 millió forint, a Járműalkatrész 216 millió forint, míg a Jármű 335 millió forint üzemi eredménnyel járult hozzá a Rába csoportszintű üzemi eredményéhez.

Fájt a Rábának az acél- és energiaárak drasztikus emelkedése
A Rába nettó pénzügyi eredménye közel 31 millió forint volt, szemben az egy évvel korábban realizált több mint 7 millió forintos veszteséggel. A Rába adózott eredménye pedig közel 565 millió forint nyereséget mutatott, a 2017 negyedik negyedévében elért közel 853 millió forintos nyereséggel szemben.

Fájt a Rábának az acél- és energiaárak drasztikus emelkedése

Nőtt a nettó hitelállomány

A Rába negyedéves beszámolójában jelezte, bár a nettó hitelállomány növekedést mutat, ez megfelel a társaság által előre jelzett pályával, a növekedést befolyásoló tényezőket folyamatosan kontroll alatt tartják. A nyereséges operációnak, a bővülő értékesítéssel összefüggésben növekvő működő tőkének, valamint a stratégiai jelentőségű beruházások finanszírozásának eredőjeként a nettó hitelállomány a tavalyi azonos időszakhoz képest 4,1 milliárd forint növekedés mellett 7,4 milliárd forintot ért el. A nettó hitelállomány növekedéséhez hozzájárult még a készpénzmozgással nem járó, az árfolyamok alakulásából eredő hitelek átértékelése 105 millió forint értékben.

Mit mondott a menedzsment?

Jelentős piaci élénkülés támogatta a Rába működését 2018-ban, társaságunk növekvő árbevétellel, nyereségesen zárta a tavalyi gazdálkodási évet. Emellett azonban gyártási feltételeink megugró költségvonzatával is szembe kellett néznünk, amit rugalmas, hatékony, vevőigényekre szabott működéssel és kézben tartott költségekkel ellensúlyoztunk

- emelte ki Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója.

Olcsók vagy drágák a Rába-papírok?

Az árazás kapcsán elöljáróban egyrészt el kell mondani, hogy nem könnyű a Rábához hasonló méretű cégeket találni, a peer groupban szereplő vállatok jóval nagyobbak. Másrészt azt is hozzá kell tenni, hogy a Rábára vonatkozóan egyedül az OTP Bank által adott előrejelzések kerültek felhasználásra. A Rába-papírok a legtöbb szektortárséhoz hasonló EV/EBITDA mutatóval forognak, ugyanakkor ehhez hozzá kell azt is tenni, hogy a cég esetében nem számít jelentős EBITDA növekedésre az elemzőház.

Fájt a Rábának az acél- és energiaárak drasztikus emelkedése
A Rába P/E alapon már inkább drágának tűnik a peer group legtöbb szereplőjéhez képest, ráadásul ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy a magyar cégtől várják az egyik legkisebb profitbővülést a közeljövőben.

Fájt a Rábának az acél- és energiaárak drasztikus emelkedése

Alig mozdult a Rába idén

A vállalat árfolyama 3,6 százalékot esett szerdán a keddi záráshoz képest, így 1215 forinton fejezte be a kereskedést. A teljes évet nézve pedig elmondható az is, hogy a Rába árfolyama valamivel több, mint 2 százalékot csökkent.

Fájt a Rábának az acél- és energiaárak drasztikus emelkedése
Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
bitcoin automata shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
online bolt_shutter