Képtelen lassítani a palaolaj-forradalom
Üzlet

Képtelen lassítani a palaolaj-forradalom

Portfolio
Új csúcsot érhet el az Egyesült Államok palaolaj-termelése márciusban. A tengerentúli palaolaj-termelés napi 8,4 millió hordóra emelkedhet márciusban az amerikai kormányzati energiainformációs hivatal (EIA) prognózisa szerint.
Az EIA jelentése szerint a következő hónapban újabb mintegy 1 százalékkal, napi 84 ezer hordóval nőhet a kitermelés, a legnagyobb mértékben a texasi Permi-medencében és Új-Mexikóban, illetve Észak-Dakotában az úgynevezett Bakken-mezőn.

A nem konvencionális palaolaj-termelés tengerentúli felfutása, a palaolaj-forradalom a fő hajtóereje annak a folyamatnak, amelynek eredményeképp az Egyesült Államok a világ legnagyobb olajtermelő országa lett, Szaúd-Arábiát és Oroszországot megelőzve. A teljes nyersolaj-termelés a heti adatok szerint szintén rekord magasságba, napi 11,9 millió hordóra emelkedett a Reuters szerint.

Nem csak az olaj-, de a gáztermelés is új csúcsra, napi 2,2 milliárd köbméter fölé emelkedhet márciusban. A földgáz-kitermelés márciusban immár sorozatban a 14. hónapban növekedhetett. A márciusi termelési szint a februári előrejelzéshez képest 20 millió, az előző év márciusához képest pedig 350 millió köbméteres bővülést jelentene.

A termelők januárban 1453 új kutat fúrtak és 1246-ot fejeztek be januárban a legnagyobb palaolaj-mezőkön, így az összes fúrt de még nem befejezett kút száma 207 darabbal 8798 darabra nőtt, ami a legmagasabb érték a 2013 decemberétől húzódó adatsorban.

Az olajárak vegyesen alakulnak szerda reggel, a Brent spot árfolyama enyhén gyengül, míg a WTI jegyzése néhány tized százalékkal emelkedik, és mindkettő háromhónapos csúcs közelében tartózkodik.

Képtelen lassítani a palaolaj-forradalom


Képtelen lassítani a palaolaj-forradalom

Várakozások felett az iráni olajexport A vártnál több olajat exportált Irán januárban és februárban is magasabban alakulhat a kivitel a prognosztizáltnál. Az Egyesült Államok novemberben vetett ki szankciókat az iráni olajiparra, kimondottan azzal a céllal, hogy az ország számára kulcs fontosságú olajexport-bevételeket teljesen megszüntesse. 2019 első hónapjában az iráni olajexport napi 1,1-1,3 millió hordó körül alakulhatott, míg februárban 1,25 millió hordó lehetett, idézte az Oilprice.com a Refinitiv Eikon adatait. A piaci várakozások 1 millió hordó alatti számokat vártak, a decemberi kiviteli adatokkal nagyjából megegyezően. Az Egyesült Államok haladékot adott több országnak a szankcióknak történő megfelelésre, de 2019 utolsó negyedévére már érzékelhetően tovább zsugorodhat az iráni olajexport: az S&P Global Platts szerint átlagosan napi 860 ezer hordóra eshet a kivitel. 2018 első negyedévében még napi átlag 2,7 millió hordó volt az iráni olajexport; a legnagyobb vevők kína és India.

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ott_one_2019_1500x844