Épületek energetikai korszerűsítésére ad pénzt az EU
Üzlet

Épületek energetikai korszerűsítésére ad pénzt az EU

Portfolio
Újabb 97 millió eurót bocsát az Európai Bizottság az ELENA program rendelkezésére, amellyel lakóépületek energiahatékonysági korszerűsítését kívánják támogatni.
Az ELENA nevű eszközt az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EIB) hozta létre a megújuló energiaforrások mind nagyobb arányú használatának, valamint energiahatékonysági munkálatok támogatására. A program keretében magántulajdonban lévő és középületek energiahatékonyságot javító beruházásokhoz közvetlen uniós forrást és projektfejlesztési szolgáltatásokat kaphatnak az EIB-től.

A forrás elsősorban a háztartások, lakástulajdonosok számára lesz elérhető, de a támogatást társaságok, például kereskedelmi bankok is igénybe vehetik, annak érdekében, hogy célzott hiteltermékeket és egyéb pénzügyi eszközöket fejleszthessenek az ingatlanszektor energiahatékonysági fejlesztését támogatandó. Ezen túl közintézmények nagyszabású energetikai korszerűsítési programjai is támogathatók az EIB tájékoztatása szerint.

Az EU-tagállamok 2018 decemberében állapodtak meg az energiafogyasztás 1990-es szinthez képesti 32,5 százalékos csökkentésében 2030-ig. Az uniós tiszta energia csomag egyik kiemelt célkitűzése azonban csak hatalmas beruházásokkal érhető el, különösen a lakóépületeknél, amelyekhez az EU teljes végső energiafogyasztásának körülbelül 40 százaléka fűződik. A lakások energiahatékonysági felújításának felgyorsítása ezért kulcsprioritás Európa számára, egyben az ELENA program fő fókusza is ezen van, összhangban a Smart Finance for Smart Buildings irányelvvel (SFSB), amelynek célja a lakóépületek energiahatékonysági projektjeinek a magánbefektetők számára való vonzóvá tétele.

Az elmúlt években az ELENA keretében elköltött mind euró 40 további euró beruházást generált Miguel Arias Canete, az Európai Bizottság klíma- és energiaügyi biztosa szerint, aki különösen a közép-, kelet- és délkelet-európai térség potenciális haszonélvezőit bátorította a forrásokra való jelentkezést. A tíz éve létrehozott eszköz keretében több mint 80 kedvezményezett összességében több mint 160 millió euró támogatáshoz jutottak, ami mintegy 6 milliárd eurónyi beruházást generált.
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
bika wall street index tőzsde