Előfizetői tartalom

Felállt az új állami holdingcég - Mire készülnek Ausztriában?

Az osztrák állam egy holdingvállalaton keresztül kezeli a részben (például tőzsdei részvénytársaságokban) vagy teljes egészében állami tulajdonban lévő nagyvállalatokban lévő részesedéseit. A kormány úgy döntött, hogy a korábbinál jóval aktívabban kezelné ezeket a befektetéseket, a vállalatok felügyelőbizottságaiba beülve gazdaságpolitikai célok elérését is elősegítve a holdingvállalaton keresztül. Az ötletnek és főként a megvalósításnak bőven akadnak kritikusai, sokan attól tartanak, hogy nem a klasszikus értelemben vett részvényesi érték növelése lesz a cél a holdingba sorolt cégeknél.

Aktívabb lesz az államEgy új állami holdingon, az Österreichische Beteiligungs AG-n (ÖBAG, korábban ÖBIB) keresztül fogná a korábbinál erősebben azokat a vállalatokat az osztrák kormány, amelyekben tulajdonrésze van. A holdingban olyan stratégiai szempontból fontos részesedések vannak, mint az OMV 31,5 százalékos, a Telekom Austria 28,4 százalékos, a Verbund 51 százalékos, az...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés