Új nagyberuházás jöhet Magyarországra - Egy második gyárat is építene az autóipari multi
Üzlet

Új nagyberuházás jöhet Magyarországra - Egy második gyárat is építene az autóipari multi

Portfolio
Egy új, második gyáregységet is felépít Magyarországon az elektromos autókban alkalmazott akkumulátorok gyártásával foglalkozó dél-koreai beszállító, az SK Innovation - számolt be a Reuters, amit később a társaság is megerősített. További újdonságokra is fény derült a vállalat beruházási terveivel kapcsolatban.
Járműipari konferenciánkon a hazai autógyártás jövőjét tárgyalják meg a legnagyobb hazai vállalatok HR-vezetői.A Reuters beszámolója szerint a társaság 845 millió dollárból húzza fel második magyarországi akkumulátorgyárát. A társaság ugyanakkor egyelőre nem közölt konkrétumokat a tervezett gyártókapacitásról és a beruházás ütemezéséről.

Az SK Innovation első itteni gyárának építkezése 2018 elején kezdődött Komáromban és jelenleg is tart. A vállalat 2017-ben jelentette be először, hogy gyárat épít Magyarországon közel 205 milliárd forintból. A társaság honlapján található információk szerint az üzemcsarnok 430 ezer négyzetméteren fog elterülni Budapesttől mintegy 110 kilométerre, Komáromban. Az itt közölt tájékoztatás szerint a tömeggyártás 2020-ban veszi majd kezdetét, ekkor a gyártott akkumulátorok kapacitása 7,5 GWh lesz, ami 250 000 autó kiszolgálására elegendő. Az akkumulátorok harmadik generációs EV-akkumulátorok lesznek, amelyek egyetlen töltéssel akár 500 kilométeren keresztül töltöttséget biztosítanak. A vállalat azt is közölte, a világon elsőként megkezdjük a közepes és nagyméretű NiCoMn-akkumulátorok tömeggyártását is 8:1:1 arányban.

A Mercedesnek és a Volkswagennek is szállító SK Innovation 2018 végén közölte, hogy szeretné megtízszerezni gyártókapacitását 2022-re, annak érdekében, hogy minél inkább profitálhasson az elektromos autók várható elterjedéséből. A társaságnál 2017-ben döntés született egy 3 milliárd dolláros kapacitásbővítésről, amelynek keretében Kínában, az Egyesült Államokban és Magyarországon is gyárat építenek a dél-koreaiak.

A 2018 decemberi bejelentés szerint viszont sokkal nagyobb gyártókapacitást akar kiépíteni a vállalat menedzsmentje, a 2018-as 4,7 gigawattóra akkumulátorkapacitást ugyanis egészen 55 gigawattórára növelnék 2022-re. Az SK Innovation növekedési tervei jóval meghaladják az elemzők által még 2017 végén várt értéket. A Nomura Research akkor úgy számolt, hogy a dél-koreai cég gyártókapacitása 29 gigawattóra lehet majd 2022-re.

A tervezett beruházásokról a társaság február 27-én közleményt is kiadott, Kim Jun, az SK Innovation vezérigazgatója pedig a 2019-es Las Vegas-i techexpón (CES) is szót ejtett a témáról. Ezek alapján a korábbiakhoz képest több újdonság is szerepel a tervekben:
  • Az SK Innovation február 27-i igazgatósági ülésén döntött az új magyarországi akkumulátorgyár 859 millió dolláros beruházásáról.
  • Az új egység az első gyár építéséhez megvásárolt 430 ezer négyzetméteres telek 117 130 négyzetméternyi részén fog megvalósulni.
  • A korábban közölt, a honlapon is olvasható információkhoz képest most az SK Innovation azt közölte, a tömegtermelés 2022 elején indulhat a komáromi gyárban.
  • Az első komáromi gyáregység várhatóan 2020-ban, a második pedig 2021-ben készülhet el.
  • A tavaly decemberi bejelentéshez képest a társaság emelte a 2022-ig kitűzött célját is, eszerint az akkori 55 helyett immár 60 gigawattórás globális akkumulátor-termelő kapacitás kiépítése a társaság célja 2022-ra - mondta Kim Jun vezérigazgató a CES 2019 techexpón.

Szavai szerint az SK Innovation akkumulátor üzletágát egy új gyár építésével kívánja megerősíteni az európai piacon. Jun szerint 2022-re a társaság lesz az egyik legjobb elektromos autó akkumulátor gyártó, a cég értékét a termelési kapacitás növelésével is fokozva. A nagyszabású tervek megvalósításában fontos szerepet játszhat az SK Innovation magyarországi gyára is.

Ezer új munkahely Az SK Innovation márciusban induló, 239 milliárd forint értékű beruházása ezer új munkahelyet teremt Komáromban - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter közölte, hogy az elektromos járművek akkumulátorait gyártó üzem építése márciusban indul, a termelés 2021-2022 fordulóján kezdődhet. Az SK Innovation 430 ezer négyzetméternyi területet vásárolt Komáromban a 112 ezer négyzetméteres épülethez - tette hozzá. A beruházáshoz a kormány vissza nem térítendő támogatással járul hozzá, ennek mértékéről azonban még tárgyalnak a befektetőkkel.

A szintén dél-koreai Samsung ugyancsak szerdán jelentette be, hogy idén 560 milliárd dél-koreai wont, azaz mintegy 140 milliárd forintot költ a tervek szerint a magyarországi akkumulátorgyára bővítésére - írja a Reuters. Ezt a tervezett fejlesztést nagy vonalakban már korábban bejelentették, eszerint az első körben 600 munkahely 2020-ra a tervek szerint 1500-ra nő a kapacitásbővítésnek köszönhetően.
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
online bolt_shutter