Te sem kaptál családi pótlékot? Itt a válasz, miért
Üzlet

Te sem kaptál családi pótlékot? Itt a válasz, miért

Portfolio
Több olvasónk jelezte, hogy nem kapta még meg a ma várt családi pótlékot, pedig az átutalás a hivatalos tájékoztató szerint március 1-jén várható. A Magyar Államkincstár azonban egyértelmű tájékoztatást adott lapunknak: ez teljesen normális, az átutalások ma megtörténtek, a számlákon a jóváírás várhatóan a következő banki munkanapon történik meg.

Arról mit tudtok, hogy nem kaptak ma a családok családi pótlékot, pedig kellett volna? Több csoportban is olvastam, de hírt nem látok sehol

- írta egyik olvasónk.

A félreértést az okozza, hogy a MÁK honlapján elérhető hirdetményben március 1-je szerepel az utalás napjaként, ezért a nyugdíjak legutóbbi késése miatt most sokan gondolhatták, hogy ezúttal a családi pótlékoknál jelentkezik a késedelem. De szerencsére a tájékoztatás egyértelműen leszögezi:

bankszámlára utalásnál a jóváírás az utalás napját követő munkanapon történik meg, míg postai kifizetés esetén 3-5 nap múlva kapják meg a kiutalt ellátást.

Elértük a MÁK kommunikációs osztályát, ahol kérdésünkre is megerősítették: ez a normális ügymenet, az átutalások megtörténtek, a banki rendszerekben a jóváírás a következő munkanapon történik meg. Vagyis hétfőn, március 4-én lesz a számlákon a pénz.

Egy kis háttér az átutalási rendszereinkről

A Bankközi Klíring Rendszer - a háttérben két központi elszámolási platformmal - két elszámolási módban működik. Az éjszakai elszámolási módot az InterGIRO1 (IG1) platform, a napközbenit az InterGIRO2 (IG2) platform támogatja. A két elszámolási platform között nincs átjárás. A nyugdíjakat és a Magyar Államkincstár egyéb átutalásait a mai napig a GIRO által üzemeltetett, 1994 óta működő éjszakai rendszerben kezelik, ami a most éles napközbeni rendszer elődje. Ahogy a GIRO oldalán olvasható:

Az MNB által meghatározott pénzforgalmi szabályokat követve a pénzforgalmi szolgáltatók az elektronikusan benyújtott átutalásokat a napközbeni elszámolásba továbbítják. Az MNB szabályozás hatálya alá nem tartozó Magyar Államkincstár átutalásait továbbra is az éjszakai elszámolásra küldi be.

Már évek óta szó van arról, hogy az éjszakai rendszert gazdaságossági okok miatt megszüntetik, erre azonban már valószínűleg csak az azonnali átutalási rendszer nyár közepi indulása után kerülhet sor, addig ugyanis a GIRO erre a meglehetősen nagy és bonyolult projektre koncentrál.

Hosszú távon a GIRO azt tervezi, hogy a most használt napközbeni rendszert is megszünteti, és az összes átutalást az azonnali rendszer kezeli majd. De ez még biztosan nem várható július 1-től, vagyis a nyugdíjak, családi pótlékok egy darabig még az éjszakai rendszeren keresztül kerülnek kiutalásra .
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
címlap_INA