Tartós lesz a hőhullám - március közepéig marad a meleg
Üzlet

Tartós lesz a hőhullám - március közepéig marad a meleg

Portfolio
Március közepéig kitarthat Európában a szokatlanul meleg időjárás, ami tudósok szerint a globális felmelegedés újabb bizonyítéka - írja a Bloomberg. Az Egyesült Királyságban hőmérsékleti rekordok dőlnek, most fordult elő először, hogy télen 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Közben több helyen erdőtüzek pusztítanak, a folyók vízszintje olyan alacsony, ami már akadályozza az áruszállítást és minden jel ara utal, hogy gyorsabban zajlik a folyamat, mint amire számítottunk.
Egyre többször hangzik el az a vélemény, hogy ezek az időjárási anomáliák nem egyedi esetek és nem csak a "szokásos" kilengések, hanem a klímaváltozáshoz kapcsolódnak. Majdnem biztos, hogy az olyan események, például a héten tapasztalt meleg, kevésbé nagy valószínűséggel fordulna elő, ha az emberiség nem fűtené a bolygót fosszilis energiahordozók elégetésével - mondta James Screen klímakutató.

A következő hétre a frissített hőmérsékleti előrejelzések azt mondják, hogy az átlagnál magasabb hőmérséklet várható egész Észak-Európában, ami miatt a földgáz-és az áramárak csökkentek az egész kontinensen, Angliában és Olaszországban pedig tüzeket okoztak. A toszkán hegyvidéken tomboló erdőtüzek miatt például le kellett zárni utakat, ami megnehezíti Közép-Olaszország összekötését Ausztriával, ezzel pedig az áruszállításban is fennakadásokat okozva. Németországban a magasabb hőmérséklet következtében csökken a folyók, például a Rajna vízállása, ami pedig az uszályok közlekedését akadályozza.

A politikusok és a cégvezetők közül egyre többen fejezik ki aggodalmukat amiatt, hogy milyen károkat okoz a gazdaságnak ez a folyamat, amiről korábban azt hitték, hogy több évtizedig, vagy akár több évszázadig eltart majd.

A masszív futótüzek egyre gyakoribbak lesznek a klímaváltozás miatt. Az Exeter Egyetem szerint az emelkedő hőmérséklet a nagynyomású rendszereket Európa fölé engedi, ami pedig blokkolja a normális időjárási folyamatokat. Idén száraz, meleg levegő érkezett Afrikából, ami megakadályozta, hogy az Atlanti-óceán felől érkező esős frontok elérjék a kontinenst. Tavaly pedig a Szibéria felől érkező szelek a szokottnál jóval messzebbre jutottak nyugatra.

Nem először halljuk, hogy a klímaváltozással jóval többször tapasztalunk majd kiugró hőmérsékletet. Amit nehéz számszerűsíteni, hogy a globális felmelegedésnek pontosan milyen hatása lesz a futóáramlatokra. Az is valószínűsíthető, hogy az erdőtüzek gyakoribbak lesznek. A földközi-tengeri régióban erőteljes viharok alakulhatnak ki, mivel az emelkedő hőmérséklet növeli a viharok energiáját és a víztartalmát. A kontinens feletti szárazabb időjárás pedig a folyók vízszintjét csökkenti - jósolják tudósok a globális felmelegedés hatásaival kapcsolatban.

Tartós lesz a hőhullám - március közepéig marad a meleg
Forrás: MTI / Balogh Zoltán
(Bloomberg)
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
repules szegell iata GettyImages-1180597944