Atomerőműből gázerőmű? Meglepő javaslatot tett Litvánia
Üzlet

Atomerőműből gázerőmű? Meglepő javaslatot tett Litvánia

Portfolio
Ismét kritizálta Litvánia a szomszédos Fehéroroszországot az atomerőmű-építkezés miatt; a legmagasabb, kormányzati szintről érkező megszólalás azonban egy meglepő javaslatot is tartalmaz: a litvánok ugyanis arra kérik a fehéroroszokat, hogy a már csaknem elkészült atomerőművet alakítsák át földgáz üzeművé.
Litvánia már korábban is több alkalommal kifejezte aggályait és tiltakozását a fővárosától, Vilniustól mindössze körülbelül 50 kilométer távolságban orosz technológia alkalmazásával épülő asztraveci atomerőmű ellen.

Ezúttal azonban Saulius Skvernelis miniszterelnök egy váratlan megoldási javaslatot is tett arra a - kevéssé valószínű - esetre, ha Minszk megfogadná a litván kérést, és elállna az atomerőmű beüzemelésétől: eszerint az így kieső kapacitás helyett a már csaknem kész atomerőművet gáztüzelésű erőművé lehetne alakítani, amely a litván és lengyel LNG-terminálokból érkező gázzal üzemelhetne. A litván kormányfő szerint az atomerőmű infrastruktúrájának mintegy 60 százalékát a javasolt gázerőmű kialakításakor is hasznosítani lehetne.

A klaipedai litván LNG-terminál nagyrészt belföldi fogyasztásra fogad cseppfolyósított gáz szállítmánokat. Évi 2,7 millió tonnás kapacitásának azonban mindössze ötödét-harmadát használják ki jelenleg. A kihasználtságot a remények szerint jelentősen bővítheti a lengyel-litván és finn-litván gázvezetékek valamikor 2021 utánra tervezett átadása.

A litván álláspont szerint az atomerőmű nemzetbiztonsági fenyegetést jelent az országra nézve, amely szerint az atomerőmű nem az ilyenkor elvárható legszigorúbb biztonsági szabványok alapján épül. Bár ezt a fehéroroszok tagadták, az építkezésről korábban érkező hírek szerint történhettek furcsaságok a beruházás megvalósítása során.

Az atomerőművet az orosz Atomstroyexport építi, Moszkva pedig a Paks 2 projekthez hasonlóan 10 milliárd dolláros hitelt nyújt a projekthez. A terv szerint az új atomemerőmű első 1200 megawattos VVER1200 típusú reaktorát idén, második egységét pedig 2020-ban helyezik üzembe.

(Reuters)
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde