79 forintos osztalékot fizetne a Nyomda (2.)
Üzlet

79 forintos osztalékot fizetne a Nyomda (2.)

Portfolio
Kétszámjegyű ütemben növekedett 2018-ban a Nyomda bevétele, a nettó eredményt viszont egy egyszeri céltartalékképzés visszavetette - derül ki a társaság zárás után közzétett gyorsjelentéséből. Az egy részvényre jutó eredmény 79 forint lett, ezt teljes mértékben kifizetné osztalékként az igazgatóság a részvényeseknek. Ez a szerdai záróárfolyammal számolva még mindig vonzó, 5,8 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

A 2018-as év

Az elemzői várakozásokhoz képest kellemes meglepetést okozott a Nyomda a piaczárás után publikált gyorsjelentésével, a 2018-as bevétel 23 százalékkal múlta felül a várakozásokat, az üzemi eredmény 4, a nettó eredmény pedig 2,6 százalékkal teljesítette felül a Thomson Reuters elemzői konszenzusát.

79 forintos osztalékot fizetne a Nyomda (2.)
17 százalékkal nőtt tavaly a Nyomda bevétele 2017-hez képest, annak ellenére, hogy legnagyobb bevételű üzletága, a nyomtatványok bevétele csökkent az előző évhez képest a belföldi adónyomtatványok kisebb volumene és az exportértékesítés csökkenése következtében. Dinamikusan, több mint 40 százalékkal növekedett viszont a biztonsági termékek és megoldások árbevétele, ami a biztonsági elemekkel ellátott választási nyomtatványok és az étkezési jegyek, valamint az egyéb okmányok és okmánybiztonsági termékek forgalomnövekedésének volt köszönhető.

A másik két üzletág szintén kétszámjegyű bevételnövekedést tudott felmutatni. A belföldi és nemzetközi okmány kártya értékesítések növekedése a kártyagyártó divízió bevételeit növelte több mint 20 százalékkal és a hagyományos nyomdatermékek is növekedni tudtak, igaz, valamivel kisebb mértékben, 16 százalékkal.

79 forintos osztalékot fizetne a Nyomda (2.)
Az export árbevétel stabilan alakult, közel a 2017. évinek megfelelő volt tavaly, viszont mivel a belföldi bevételek dinamikusan növekedtek, így a teljes bevételben kisebb arányt képviselt: a bázisidőszaki 42,5 százalékkal szemben 36,3 százalék volt az export aránya az éves bevételben. A nyomtatványgyártás exportbevételeinek csökkenése miatt stagnáltak az exportbevételek, a többi üzletágban növekedett az exportból származó bevétel.

Az árbevétel kétszámjegyű növekedése mellett viszont csökkenő üzemi eredményről számolt be a cég, 7 százalékos volt a visszaesés mértéke. Ez részben a biztonsági és kártya termékekhez kapcsolódó befejezetlen termeléshez, részben a túlórák és bérfejlesztések miatt megnövekvő személyi jellegű ráfordításoknak tudható be. De az anyagjellegű ráfordítások is jelentősen, 25 százalékkal megugrottak 2018-ban.

A nettó eredmény 1,14 milliárd forint lett 2018-ban, ami közel 1 százalékkal magasabb, mint a bázisidőszakban. A 2018-as év eredményét 70 millió Ft-tal csökkentette egy, az év végén elszámolt céltartalék is, amely egyszeri tétel nélkül a nettó eredmény 1210 millió Ft, 7%-kal növekedett volna az előző évhez képest.

79 forintos osztalékot fizetne a Nyomda (2.)

A menedzsment kommentárja

Eredményes évet zárt a Nyomda. A dinamikus növekedéséből nem csak a hazai, hanem az export értékesítés is jelentős mértéket képvisel. Minden harmadik forint a külpiacokról származik, amelyben egyre jelentősebb a biztonsági termékek és az okmánykártyák aránya. A személyi jellegű ráfordítások összegét 548 millió Ft-tal növeltük, annak érdekében, hogy a magasan képzett munkatársakat megtartsuk. A 2018-as év eredményét csökkentette egy, az év végén elszámolt céltartalék is, amely egyszeri tétel nélkül a nettó eredmény 7%-kal növekedett volna az előző évhez képest. Ahhoz, hogy a jövőben továbbra is meg tudjuk tartani ezt az egészséges növekedést, jelentősen hozzájárul a már épülő, új üzemcsarnokunk, amelybe újabb kapacitásokat telepítünk

- mondta el Zsámboki Gábor, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. vezérigazgatója.

A negyedik negyedév

A negyedik negyedévben kisebb mértékben, de növelni tudta bevételeit a Nyomda, eredményszinten viszont jelentős volt a visszaesés. A negyedév főbb számai:
  • A nettó árbevétel 2,7 százalékkal esett az október-decemberi időszakban az előző év azonos időszakához képest
  • Az egyes szegmensek közül a kártyagyártás és a nyomtatványok bevételei csökkentek, míg a biztonsági termékek bevételei több mint 30 százalékkal nőttek
  • A bruttó fedezet 12 százalékkal, az üzemi eredmény 46 százalékkal, a nettó eredmény 34 százalékkal csökkent.


79 forintos osztalékot fizetne a Nyomda (2.)

Az osztalék

A Nyomda egy részvényre jutó eredménye 79 forint lett, az igazgatóság a teljes eredmény kifizetését javasolja majd a közgyűlésnek, ami vonzó, 5,8 százalékos osztalékhozamnak felel meg a szerdai záróárfolyammal számolva.

79 forintos osztalékot fizetne a Nyomda (2.)
A címlapkép forrása: MTI / Szigetváry Zsolt
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
elektromosroller