Újra elbukik az európai Google- és Facebook-adó
Üzlet

Újra elbukik az európai Google- és Facebook-adó

Portfolio
Évek óta folyik a vita az Európai Unióban arról, hogyan adóztassák meg azokat a digitális nagyvállalatokat, mint a Google vagy a Facebook, amelyek komoly profitot termelnek az EU-ban, de a nyereségük után nem sok adót fizetnek. Úgy tűnik, újra elbukik az ezzel kapcsolatos kezdeményezés.
A vállalatok megadóztatására vonatkozó, jelenleg érvényes jogszabályok nagy része nem veszi figyelembe a digitális cégek okozta változásokat, így például azt sem, hogy a fizikai jelenlét nem szükséges ahhoz, hogy online szolgáltatásokat nyújtson egy vállalat, ezért készültek javaslatok az unióban arról, hogyan lehetne megadóztatni a nagy tech cégeket az EU tagországaiban. Bár abban nagyjából egyetértés alakult ki, hogy globális szinten kellene szabályozni például a Google vagy a Facebook megadóztatását, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy még Európában sem könnyű konszenzust létrehozni a kérdésben.

Főként Franciaország és Németország áll annak a kezdeményezésnek az élén, amelynek értelmében egységes szabályokat vezetnének be az Európai Unióban a tech cégek digitális szolgáltatásainak megadóztatására. Az eredeti ötlet még arról szólt, hogy a nagy digitális vállalatok minden olyan bevételére adót vetnének ki, amelyhez az ügyfeleik adatainak felhasználásával jutnak, több uniós ország ellenállására reagálva azonban egy lényegesen kisebb hatású tervezetről folyt az elmúlt hónapokban az egyeztetés az EU-ban, amellyel már csak az ügyféladatok felhasználásával szerzett reklámbevételekre vonatkozna az adó, de úgy tűnik, hogy erről sem tudnak egyhangú döntést hozni az EU-tagországok.

A Handelsblatt birtokába jutott egy olyan előkészítő dokumentum, amelyből kiderül, hogy négy uniós ország, Írország, Dánia, Svédország és Finnország is az uniós digitális adó ellen fog szavazni a holnapi szavazáson. Az ötlet ellenzői többek között azzal érvelnek, hogy azon túl, hogy nem európai, hanem globális megoldásra lenne szükség, az uniós adóból származó bevételek és az ügyintézés, a beszedés költségei nem állnak arányban egymással.

Az adót egyébként azoktól a vállalatoktól szednék be, amelyek évente globálisan legalább 750, az EU-ban legalább 50 millió euró bevételt érnek el. Az Európai Bizottság azzal számol, hogy évente 800 millió és 1,1 milliárd euró közötti bevételt hozhatna EU-szinten a bevételekre kivetett 3 százalékos adó.
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
online bolt_shutter