Üzlet

Vizsgálja az Alteo-célárfolyamot az MKB

Portfolio
Az MKB Bank vizsgálja az Alteo zártkörű tőkeemelésének a részvényárfolyamra és a társaság cash flowjára várható hatásait.
Az Alteo szerdán jelentette be, hogy zártkörű tőkeemelésre készül, mivel további kedvező megtérülésű projektlehetőségeket lát már viszonylag rövid időhorizonton belül, illetve ezen projektek finanszírozási igényének biztosítása érdekében. A tőkeemelés keretében a társaság a jelenlegi törzsrészvényeivel azonos részvénysorozatba tartozó új részvényeket kíván forgalomba hozni, minimum 500 millió forint és maximum 1,5 milliárd forint kibocsátási összértékkel, de 2 milliárd forint kibocsátási összértékig fenntartja a jogot az esetleges túljegyzés elfogadására.

Az MKB Bank elemzői kommentárja szerint a lépés első látásra illeszkedik az Alteo növekedési történetéhez, de a részvényárfolyamra és a szabad cash flow-ra gyakorolt valódi hatás megállapítása érdekében a részvényre vonatkozó célárfolyamot felülvizsgálat alá vette.

Az MKB legutóbb március elején közölt elemzést az Alteóról, amiben úgy értékelt, a társaság tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentésének számai többnyire összhangban állnak az elemzői várakozásokkal, így a részvények célárfolyamát továbbra is 1011 forinton tartják.

Az Alteo bevétele tavaly 3%-kal nőtt 2017-hez képest, miközben az EBITDA 6%-kal esett vissza. A bevételnövekedés mögött fő mozgatórugó a lakossági energiaszegmens volt, amelynek bevételei 35%-kal nőttek 2018-ban éves összevetésben. Az energetikai társaság EBITDA-ja 1 milliárd 828 millió forint volt 2018-ban, amely 6 százalékos csökkenésnek felel meg a 2017-es eredményekhez képest. Profitsoron a társaság 39%-kal esett vissza 2017-hez képest, ami az MKB elemzése szerint a magasabb adóterheknek tudható be. Ennek része az is, hogy az Alteo több leánycéggel is rendelkezik, emiatt pedig a helyi iparűzési adóból is többet kell befizetnie. Tavaly több, összesen mintegy 12 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre az Alteo, idén pedig további 3-4 milliárdot költenének hasonló célokra.

Vizsgálja az Alteo-célárfolyamot az MKB
(BÉT)
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Benzinkút
Olvasta már? Olcsóbb lett a benzin