Számok bizonyítják: már jobban megéri az elektromos autó, mint a benzines
Üzlet

Számok bizonyítják: már jobban megéri az elektromos autó, mint a benzines

Portfolio
Az elektromos autózás térhódítása megállíthatatlan, bár eddig sokakat visszatartott az elektromos autók magas ára, a Quartz beszámolója azonban kiemeli, hogy az elektromos autók ára immár az amerikai gépjárműárak mediánja alá csökkent, míg a new yorki önkormányzat autóflotta-kezelője által közzétett adatokból kiderül, hogy az elektromos autók bizonyos esetekben már a vételárat és minden egyéb más költséget figyelembe véve valóban versenyképes alternatívát jelentenek a hagyományos, benzines járművekkel szemben.
Az elektromos autók ára historikusan meghaladta a velük összehasonlítható benzines járművek árait, azonban ez már egyre kevésbé igaz, az olyan elektromos autók megjelenésével, mint a 33 145 dolláros Kia Soul, a 36 620 dolláros GM Bolt vagy a 35 000 dollárba kerülő Tesla Model 3, a magasra értékelt elektromos autók ára az amerikai gépjárműárak mediánja alá csökkent. Az elektromos autók árát pedig tovább csökkentik az USA-ban elérhető, jelentős állami és a szövetségi kedvezmények is.

Az elektromos autók birtoklásának összes költsége lényegesen alacsonyabb lehet a hagyományos járművekkel összehasonlítva, a flottatulajdonosok számára azonban a teljes élettartamra vonatkozó összes költség ismerete a legfontosabb. Míg az átlagos autóvásárlót leginkább a vételár érdekli, a flottatulajdonos azonban a teljes élettartamon átívelő költségeket tartja szem előtt, számára az a fontos, hogy részletesen ismerje az üzemanyag, a karbantartási- és minden más olyan költséget, ami a jármű tulajdonlása alatt felmerülhet. Az elektromos autók alacsonyabb üzemanyag (áram) fogyasztása és a hagyományos gépjárművekhez képest egyszerűbb felépítése (egyszerűbb motorok, kevesebb mozgó alkatrész) olcsóbbá teszik őket a hagyományos autókkal összehasonlítva.

Egy 2019-es, öt Európai Uniós országra kiterjedő tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy egy Volkswagen Golf tulajdonosa az autó vételára, az üzemanyag és az adók esetében az Egyesült Királyságban összesen 5 százalékot, míg Norvégiában 27 százalékot spórolhat meg, ha a dízel helyett a Golf elektromos verzióját választja. A legtöbbet azonban mégis a flottatulajdonosok spórolhatják meg.

Bár eddig viszonylag kevés elektromos autót üzemeltető flottatulajdonos tudhatott maga mögött akkora megtett távolságot, hogy abból érdemi adatok lettek volna kinyerhetők, azonban idén március elején New York önkormányzati autóflottájának részletes számait megismerhették az érdeklődők. A város által közzétett tanulmány részletesen elemzi az önkormányzati flottába tartozó 9 196 darab jármű 2018-as fogyasztási és karbantartási költségeit, a tanulmány szerint a teljesen elektromos járművek karbantartási költségei alacsonyabbak voltak a benzines, a hibrid és a plug-in-hibrid modellekkel összehasonlítva.

Számok bizonyítják: már jobban megéri az elektromos autó, mint a benzines
Felmerül azonban a kérdés, hogy az elektromos autó előnye megmarad-e akkor is, ha a jármű vételárát is számításba vesszük. A new yorki önkormányzat autóflottáját menedzselő ügynökség által a Quartz rendelkezésére bocsátott, évesített adatok alapján az elektromos Nissan Leaf és a hibrid Toyota Prius esetében a vételár figyelembevétele után is megmarad az előny a hagyományos autókhoz képest. Bár az elektromos Nissan Leaf vételára magasabb a benzines Ford Fusionnel összehasonlítva, azonban az önkormányzat flottamenedzselő cége szerint a Nissan Leaf összes költsége kilencéves időtávon 8478 dollárral alacsonyabb a benzines Fordhoz képest. A flottaüzemeltető ügynökség szerint a beérkező információk abba az irányba mutatnak, hogy a hagyományos, belső égésű motorokkal szerelt járműveket elektromos autókra cserélve a társaság az üzemanyag mellett a karbantartási költségek csökkenéséből is profitál.

Számok bizonyítják: már jobban megéri az elektromos autó, mint a benzines
(Quartz)
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Frankfurt Stock Exchange