Megvétózza az EU klímacélját a kormány
Üzlet

Megvétózza az EU klímacélját a kormány

Portfolio
A klímaváltozás, illetve a követendő klímapolitika ügyében is megosztottság látszik az Európai Unióban; a múlt heti kétnapos EU-csúcsról kiszivárgó bizalmas dokumentumok szerint Németország, Lengyelország és Csehország mellett Magyarország is elutasítja a 2050-es klímasemlegességre vonatkozó többségi álláspontot.
Az Euractiv által megszerzett dokumentumokból az derül ki, hogy egyfajta kelet-nyugati irányú megosztottság van a tagországok között azt illetően, ahogyan az Európai Bizottság klímatervéhez viszonyulnak. Ez a terv gyakorlatilag nem kevesebbet tűz ki célul, mint az EU szén-dioxid-kibocsátásának nullára csökkentése az évszázad közepéig. A kétségkívül ambiciózus cél igazodik a Párizsi Klímaegyezményhez, amelynek keretében a világ országai elvileg vállalták, hogy megteszik az annak érdekében szükséges intézkedéseket, hogy a század végéig a Föld átlaghőmérséklete legfeljebb 1,5-2 Celsius-fokkal emelkedjen az iparosodás (1750) előtti szinthez képest. Az ennél nagyobb mértékű felmelegedés a tudományos közösség zömének álláspontja szerint katasztrofális éghajlati hatásokkal járna, lakhatatlanná téve a bolygó nagy területeit.

Az Európai Parlamentben a hét elején szavaztak az Európai Bizottság 2050-es klímatervéről, és a képviselők 369-116 arányban támogatták is azt 40 tartózkodás mellett.

Míg azonban Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Spanyolország, Portugália, Finnország, Svédország és Dánia támogatják az EU 2050-ig történő dekarbonizációját, addig más országok elutasítják az EU intézkedési tervének közvetlenül a Párizsi Klímaegyezményhez való kötését. Az Euractiv által ismertetett tagállami álláspontok alapján Magyarország - Németország, Lengyelország és Csehország társaságában - elutasították azt is, hogy bármilyen határidőt határozzanak meg az EU szén-dioxid-kibocsátásának nullára csökkentésére, a 2050-es évszámra való minden hivatkozást törölve a közös tervezetből.

Az előrejelzések arra figyelmeztetnek, a felmelegedés hatására fellépő szélsőséges időjárási jelenségek világszerte megrengethetik a társadalmi-gazdasági rendszereket, sok millió embert hajléktalanná téve, jelentősen felerősítve a migrációt. Az Európai Bizottság szerint mindez az európai gazdaságra, így az élelmiszerellátásra nézve is súlyos következményekkel járhat, ami végül a politikai stabilitást is kikezdheti.

Míg nem utolsó sorban a klímaváltozás egyre kézzelfoghatóbb és súlyosabb jeleinek hatására a civil társadalom világszerte egyre hangosabban igyekszik rávenni a kormányokat a cselekvésre, a felmérések szerint a jelenlegi pályát követve esély sincs a Párizsi Klímaegyezmény céljának elérésére, sokkal valószínűbb, hogy a század végéig 5-6 fokkal haladhatja meg a globális átlaghőmérséklet az iparosodás előtti szintet. A megoldás kulcsa a politikai döntéshozók kezében lenne, számos kormány azonban rövid távú részérdekekre, például a fosszilis energiaipar fenntartásának gazdasági érdekére hivatkozva kimondva-kimondatlanul elutasítja a radikális lépéseket is megkövetelő cselekvést, mint például az Egyesült Államok Klímaegyezményből történő kilépését bejelentő Trump-adminisztráció.

Címlapkép: shutterstock
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
bika wall street index tőzsde