Paks 2: módosítanák az engedélyezési határidőket
Üzlet

Paks 2: módosítanák az engedélyezési határidőket

MTI
Az Országgyűlés az atomenergiáról szóló törvény és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló előterjesztésről is vitázott szerdai ülésén.
Az atomenergiáról szóló törvény módosítása Kaderják Péter, energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár szerint felülvizsgálja az ügyintézési határidőket az Országos Atomenergia Hivatal egyes eljárásaiban, valamint a tűzvédelmi szakhatósági eljárások esetén. A határidők módosítása biztosítja a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló beruházás megvalósítását - közölte. Elmondása szerint ez nem csak a határidők meghosszabbítását jelenti, ugyanis egyes engedélyezési eljárások esetén a hatályos rendelkezéseknél rövidebb ügyintézési határidőt állapít meg a javaslat.

A tűzvédelemi szakhatósági eljárásokkal kapcsolatban az ügyintézési határidők módosításán túl a javaslat azt kezdeményezi, hogy az új atomerőművi blokkokkal kapcsolatos beruházás esetén tűzvédelmi szakhatóságként ne a katasztrófavédelem helyi szervezete, hanem a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága járjon el. Ezzel biztosítható szerinte a legmagasabb szintű szakmai részvételt az engedélyezési eljárásban. Kitért arra is, hogy a javaslat az Országos Atomenergia Hivatal eljárásában nagyszámú ügyfél esetén ismét lehetőséget ad a hirdetményi úton történő kapcsolattartásra. Az előterjesztés emellett részletszabályokat és technikai pontosításokat tartalmaz.

Tóbiás József, az MSZP vezérszónoka utalva az engedélyezési idő lerövidítésére, feltette a kérdést, ha eddig az másfél évben volt meghatározva, akkor miért gondolják, hogy három hónap alatt bírni fogja a rendszer? Mégis a paksi erőműről van szó - jegyezte meg. Felvetődik, hogy az eljárások felgyorsítása veszélyezteti-e Paks 2-nél a biztonságot? A magyar állampolgárok biztonságérzetét kell valós tényekkel alátámasztani, hogy ne legyen kétség, a jövőbeni működésnek nem lesznek negatív hatásai. Egy atomerőmű nem játékszer, amin évente változtatni lehet - tette hozzá. Az új blokkok előkészítésével kapcsolatban összehozott egyéves késést nem az engedélyezési eljárás felgyorsításával kell behozni - közölte.

Hajdu László, a DK vezérszónoka szerint tavaly még a határidők betartásáról volt szó. Az ellenzéki politikus kitért arra: Paks 2 megépítésére parlamenti felhatalmazás van, és a fenntartható fejlődésnek megfelel az általa termelt energia. Ugyanakkor kíváncsi volt arra, hogy Paks 2-nek a hűtését hogyan oldják majd meg. Megjegyezte: az engedélyek felgyorsítása nem növeli a biztonságot, a Dunában sem lesz több víz attól, mert gyorsabb az engedélyezés. A kiégett fűtőelemekre is vonatkozik a gyorsítás? - tette fel a kérdést. Azt is firtatta, hogy két erőmű egy időben képes lesz majd működni, van elegendő szakember hozzá, illetve van megfelelő képzés ennek biztosítására? A DK várhatóan tartózkodni fog a szavazásnál - jelezte.

Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka azt mondta, hogy az állampolgárok korrekt tájékoztatásához szükséges részleteket a kormány mindig igyekezett eltitkolni, és perek tömkelege kellett, hogy legalább részben megismerjék a paksi beruházást. Hozzátette: szerencsére még egy kapavágás sem történt, a létesítési engedélyezés még sehol nem tart. Kiemelte: ismét olyan salátatörvényt nyújtott be a kormány, amivel saját működési zavarait próbálja leplezni. Egy eleve elhibázott javaslatot toldozgatnak, de az ettől még nem lesz jobb. Az LMP egy javaslatot tud támogatni, ami a bővítés visszavonásáról szól - közölte az ellenzéki politikus.

Kepli Lajos, a Jobbik vezérszónoka arról beszélt, hogy a paksi bővítéssel kapcsolatos kifogásaik inkább politikai és nem annyira szakmai jellegűek, ezért a Jobbik a javaslat szavazásakor tartózkodni fog. Mint mondta, a Jobbik politikai szempontból bírálja a Paks 2-ről szóló kétoldalú megállapodást és annak titkosítását, ugyanakkor támogatja a nukleáris energia felhasználását. Hangsúlyozta: a paksi bővítés megvalósulásának mikéntje a jelenlegi kormánypártok felelőssége. Kiemelte: jelentős a csúszás a megvalósítás tekintetében, hiszen még engedélyezési szakaszban van a projekt és egyetlen kapavágás sem történt. Egyre tolódik a lehetséges átadás ideje, így ez akár összecsúszhat a jelenlegi blokkok leállításával is - tette hozzá.

Kaderják Péter zárszavában az ellenzéki kritikákra reagálva közölte: bizonyos területeken, ahol a nukleáris biztonság garantálása szempontjából szükség van, az előterjesztés hosszabb határidőket javasol, ahol feleslegesen hosszú volt az eljárási idő, ott pedig rövidítenének.

Címlapkép: Stiller Ákos
brexit0923
Fed: nincs szó új kamatcsökkentési ciklusról
huaweimatex
zuckerberg
Malajzia
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
huaweimatex