Szerbiában épít szélerőműparkot a MET
Üzlet

Szerbiában épít szélerőműparkot a MET

Portfolio
A MET csoport és a Gazprom Neft tulajdonában lévő NIS vegyesvállalatot alapított, miután a MET egy harmadik féltől 50 százalékos részesedést vásárolt egy szerbiai szélerőmű-projektben. A MET és a NIS eszközportfóliójában is ez lesz az első szélpark, amely egyben a MET csoport első megújuló energiatermelési beruházása az EU-n kívül. A 102 megawattos, 34 szélturbinából álló szélerőmű 85 ezer háztartás ellátásához elegendő villamos energiát termel majd.
A szélerőmű Plandiste település mellett valósul meg, építése 2019-ben kezdődik, a kereskedelmi termelés várhatóan 2021-ben indul. A svájci székhelyű MET csoportot 2019. március 19-én jegyezték be hivatalosan részvényesként. A Plandiste Szélparkot a két cég közös menedzsment-struktúrában irányítja, 50-50 százalékos tulajdonrésszel a NIS-MET Energowind nevű projektcégben.

A MET csoport célja nap- és szélerőművekből álló, több száz megawattos megújuló energiatermelő portfóliót kialakítani Kelet-Közép-Európában. Lakatos Benjamin, a MET csoport vezérigazgatója szerint a vegyesvállalat egyben kiváló kiindulópont ahhoz, hogy a MET megerősítse jelenlétét a szerb energiapiacon.

A NIS 2025-ig szóló fejlesztési stratégiájának egyik alapvető célja nagy energiaprojektek megvalósítása, amelyek között kiemelt jelentőségű a Plandiste Szélpark megépítése - mondta Kirill Tyurdenev, a NIS vezérigazgatója.


Szerbiában épít szélerőműparkot a MET
Nagyobb képért katt!
Forrás: MET


A NIS-ről

A NIS Délkelet-Európa egyik legnagyobb integrált energiavállalata, mintegy 11 ezer munkatárssal. Fő tevékenysége a földgáz és a kőolaj feltárása, kitermelése és finomítása, olaj- és gáztermékek széles skálájának értékesítése, valamint energetikai és petrolkémiai projektek megvalósítása. A NIS legfontosabb termelő létesítményei a Szerb Köztársaságban vannak, leányvállalatokkal és képviseleti irodákkal Angolában, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, Oroszországban és Romániában. A Gazprom Neft orosz cég a NIS részvényeinek 56,15 százalékát birtokolja, 29,87 százalék a Szerb Köztársaság tulajdona. A fennmaradó rész magánszemélyek, jelenlegi és volt alkalmazottak, valamint egyéb kisrészvényesek tulajdonában áll.

A MET csoport

A svájci központú MET csoport tevékenysége kiterjed a földgáz-, az áram- és a kőolajpiacra is. Leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 22 nemzetközi kereskedelmi ponton és 28 ország gázpiacán aktív. A MET csoport tulajdonosai 100 százalékban a vállalat vezetői és alkalmazottai. A cég több mint 1700 munkatársa összesen 32 nemzetiséget képvisel.
BET
shutterstock_1077839366
hr munkaerő
LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 20: Britain's Prime Minister Boris Johnson arrives to welcome the Emir of Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani for bilateral talks at 10 Downing Street.
Commerzbank
forintarfolyam
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
BET