Ausztriában már elindult az 5G
Üzlet

Ausztriában már elindult az 5G

Portfolio
Március elején sikeresen lezárult a spektrumaukció Ausztriában, most pedig a Deutsche Telekom osztrák leánycége, a T-Mobile bejelentette, hogy 25 5G-bázisállomás bekapcsolásával 5G-szolgáltatást indított Ausztriában.
Idén márciusban tartottak Ausztriában frekvenciaaukciót, amelyen a mobilszolgáltatók olyan frekvenciablokkokat szerezhettek meg, amelyekkel 5G-s hálózatok kiépítése válik lehetővé. Az osztrák spektrumaukció különlegessége az volt, hogy az országot 12 zónára osztották, és minden zónában licenszet szerezhettek a szolgáltatók. Mind a 12 zónában spektrumot szerzett a Deutsche Telekom osztrák leányvállalata, a T-Mobile, az A1 Telekom és a Hutchison (Drei), de négy kisebb szolgáltató (Mass Response, Liwest, Salzburg AG, Holding Graz) is frekvenciákhoz jutott. A szolgáltatók összesen 188 millió eurót fizettek a frekvenciahasználatért, ebből az A1 64, a T-Mobile 57, a Hutchison pedig 52 millió euróért szerzett blokkokat.

A szolgáltatók már akkor jelezték, hogy a használatba vételi engedélyek kiadását követően bekapcsolják 5G bázisállomásaikat és elindul az 5G kereskedelmi szolgáltatás, mégpedig elsősorban olyan vidéki településeken, ahol nincs jó minőségű vezetékes szélessávú internet szolgáltatás. Most a Telekom Csoporthoz tartozó osztrák T-Mobile jelentette be, hogy 25 bázisállomással elindult az 5G-szolgáltatása, mégpedig 25 vidéki kistelepülésen.

Ausztriában már elindult az 5G
Fotó: T-Mobile
Ez az első osztrák 5G-hálózat, amelyen keresztül vezetékes optikai hálózaton elérhető adatátviteli sebességet nyújt a T-Mobile. A szolgáltatás azért vidéki településeken indult, mert ott a kábelek fektetése túlságosan komplex, lassú és költséges lenne, gyakorlatilag az 5G-hálózattal helyettesítik a jó minőségű vezetékes hálózatot. A T-Mobile 2018-2021 között közel 1 milliárd eurót költ majd vezetékes és mobil hálózatára.

Ausztriában már elindult az 5G
Fotó: T-Mobile
A következő hetekben vélhetően a többi szolgáltató is elindítja majd 5G-hálózatát Ausztriában. 2020-ban a tartományi fővárosok is 5G-lefedettséghez juthatnak, 2023-ra pedig a főbb közlekedési útvonalak mentén is elérhető lesz az 5G-hálózat.


Címlapkép: T-Mobile
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
repules szegell iata GettyImages-1180597944