Sosem látott szintre nőtt a világ szén-dioxid-kibocsátása
Üzlet

Sosem látott szintre nőtt a világ szén-dioxid-kibocsátása

Portfolio
A világ energiatermeléssel és- felhasználással összefüggő karbonemissziója új rekordot ért el 2018-ban, miközben az energiafogyasztás és a szénhasználat nőtt, elsősorban Ázsiában - jelentette a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).
A globálisan kibocsátott szén-dioxid mennyisége tavaly 2017-hez képest 1,7 százalékkal 33,1 milliárd tonnára emelkedett. Az emisszió növekedésének üteme az elmúlt öt évben a leggyorsabb volt 2018-ban; a bővülés kétharmada a villamosenergia-termeléshez fűződik az IEA becslése szerint. A globális átlagos légköri szén-dioxid-koncentráció tavaly 2,4 ppm-mel 407,4 ppm-re nőtt 2017-hez képest. Összevetésül, az iparosodás (~1750) előtti szint valahol 180 és 280 ppm között állhatott.

Sosem látott szintre nőtt a világ szén-dioxid-kibocsátása
A növekedés 85 százaléka három országban, Kínában, Indiában és az Egyesült Államokban valósult meg, míg több országban, például Németországban, japánban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban is csökkent. A jelentés nem tartalmaz külön Magyarországra vonatkozó új adatokat; a legutóbbi, 2016-os értékek azonban már a magyar karbonemisszió növekedését mutatják. Ezzel Magyarország az emberiség teljes szén-dioxid-kibocsátásának mindösszesen 0,14 százalékáért volt felelős 2016-ban.

A globális felmelegedés és klímaváltozás fő okának tartott karbonemisszió tavaly a 2010 óta látott átlagos éves bővülési ütemnél 70 százalékkal magasabb. Az 560 millió tonnás növekedés mértékét jól érzékelteti, hogy az nagyjából megegyezik a nemzetközi légiforgalom által egy év alatt a légkörbe bocsátott mennyiséggel.

A globális karbonemisszió stagnált 2014 és 2016 között, annak ellenére, hogy a világgazdaság azokban az években is bővült. A kibocsátás szinten tartása nagyrészt az erőteljes energiahatékonysági és dekarbonizációs intézkedéseknek volt köszönhető, ami a szénfogyasztás csökkenését eredményezte.

A trend azonban fordult 2017-ben, a magasabb növekedés már nem párosult olyan mértékű hatékonyságjavulással és dekarbonizációval, hogy elegendő legyen az emisszió szinten tartásához. Ennek eredményeképpen egységnyi GDP-növekedéshez 0,5 százalékos kibocsátásbővülés járult 2018-ban, míg a 2010-es év óta ez a szám 0,3 százalék volt. Ezzel együtt az energiafogyasztás bővüléséhez képest az emisszió 25 százalékkal kisebb mértékben bővült tavaly, nem utolsó sorban a megújuló energiaforrások további terjedésének, valamint a nukleáris energiatermelés következtében - fogalmaz az IEA.
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
GettyImages-1075371874