Jelentős változás lesz az elektromos autók hazai támogatásánál (2.)
Üzlet

Jelentős változás lesz az elektromos autók hazai támogatásánál (2.)

Portfolio
Komoly átszerveződések kezdődtek az elektromobilitás állami támogatása terén - írja a Villanyautosok.hu. Eddig a pályázatokhoz kapcsolódó összes jogkör és feladat az e-Mobihoz tartozott, a jövőben viszont ezeket az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. veszi át.
A lap beszámolója szerint néhány napja az e-Mobi saját honlapján jelentette be, hogy 2019. április 1-jei hatállyal a pályázatokkal kapcsolatos összes jogkört és feladatot az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. veszi át. Ennek hatására a jövőben ez az intézmény fogja kezelni az elektromos autó vásárlások támogatásához kapcsolódó (GZR-D-Ö-2016 és GZR-D-Ö-2018) pályázatokat, illetve az önkormányzatok számára a töltőtelepítések támogatására kiírt pályázatokat (GZR-T-Ö-2016). Ezen felül az IFKA fogja intézni a már lezajlott, 2018. évi Európai Mobilitási Hét és Autómentes Naphoz kapcsolódó pályázatokat is.

Hozzáteszik, az IFKA nem új szereplő az állami vállalatok között, hiszen ez a 100%-ban állami tulajdonú cég az e-Mobi Kft. egyetlen tulajdonosa. Éppen ezért bíznak abban, hogy a pályázatok végre jó kézbe kerülnek, és az egy éve, a telepítés óta a pénzükre váró önkormányzatok, illetve az autókat már hónapokkal ezelőtt átadó kereskedők is megkapják a támogatói szerződés szerint nekik járó támogatásokat.

A fentieken túl hamarosan a töltőtelepítéssel és üzemeltetéssel kapcsolatos feladatok is másik szervezethez kerülhetnek - írta a Villanyautosok.hu piaci pletykákra hivatkozva.

Frissítés: Megszólalt az e-Mobi a fentiekkel kapcsolatban

A fentebb leírt információkkal kapcsolatban az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. több kiegészítést is eljuttatott szerkesztőségünkbe, amelyeket változtatás nélkül közlünk:

2019. április 1-től az e-Mobitól csak az elektromobilitás fejlesztésével kapcsolatos pályázatok kezelése és társadalmasítási feladatok kerülnek át az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.-hez. Ahogy sajtóközleményünkben írtuk, a pályázatokat a jövőben is egy biztos alapokon álló, komoly szakmai háttérrel rendelkező intézmény fogja ellátni.

Az önkormányzatok számára korábban töltőtelepítések támogatására kiírt pályázat előfinanszírozásos konstrukcióban működött, valótlan állítás tehát, hogy "a telepítés óta a pénzükre várnak az önkormányzatok". Ezen állami támogatás révén közel 200 e-töltő létesül az önkormányzatok saját hatáskörében, a támogatási szerződésekben vagy azok jogszerű módosításaiban vállalt határidőkre. (Pályázati kiírás 3. oldal: A támogatás folyósítása egy összegben, támogatási előleg formájában történik.)

Az e-Mobi a múlt évben több mint 200 nyilvános (2x22 kW-os AC, valamint 22 kW-os DC és 22 kW-os AC + 50 kW-os DC típusú) töltőállomást telepített, közel 400 töltőpontot létrehozva szerte Magyarországon, szoros együttműködésben az önkormányzatokkal és a területileg illetékes elosztó hálózati engedélyesekkel (ELMŰ-ÉMÁSZ, E.ON, NKM). A projekt végére - 2019 májusára - pedig 329 e-mobis, letelepített elektromos töltőállomáson közel 587 töltőpont áll majd az e-autósok rendelkezésére, mely nagyságrendileg is egyedülálló teljesítmény a hazai elektromos töltőhálózat-szolgáltatói piacon.

Az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. Annak érdekében, hogy a hazai e-mobilitási tudás és kompetencia egy helyen összpontosuljon, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kezdeményezésére 2016-ban létrehozták a 100 %-ban állami tulajdonban álló e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft.-t. A szervezet saját maga által megjelölt küldetése, hogy szerepet vállaljon az e-mobilitás széleskörű hazai elterjedésében, az e-mobilitási szereplők összefogásában és az ehhez kapcsolódó feladatok megvalósításában. Ennek érdekében kiemelt feladatai közé tartozik: az E-töltő infrastruktúra kiépítése, az E-töltők üzemeltetése, a Nemzeti E-Mobilitás Platform megvalósítása, az elektromos autók elterjedésének segítse, ismeretterjesztés.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
zuckerberg