Szankciókkal büntetné Amerikát a Nobel-díjas közgazdász
Üzlet

Szankciókkal büntetné Amerikát a Nobel-díjas közgazdász

Portfolio
Joseph Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász szerint Európának és Kínának egyesítenie kellene erőit az Egyesült Államok ellen, amely a klímaváltozás ügyében a Trump-adminisztráció alatt "szabadúszóvá" válva a globális szabadkereskedelmi szabályokat is megsérti.
Stiglitz véleménye szerint az USA jogosulatlan előnyre tesz szert más államokkal szemben, amikor a globális felmelegedés elleni küzdelmet bojkottálja. Ezért szerinte Európának és Kínának bizonyos végrehajtási mechanizmusokkal kellene biztosítania, hogy a Párizsi Klímaegyezményt valamennyi nagy gazdaság konzisztensen végrehajtja. A szükséges, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival összhangban álló mechanizmusok rendelkezésre állnak - fogalmazott az Euractivnak.

Európának és Kínának meg kell fontolnia, hogy a klímaüggyel összefüggésben kereskedelmi szankciókkal sújtsa az Egyesült Államokat. Az ezt lehetővé tevő jogi háttér, illetve precedens ehhez rendelkezésre áll a WTO-nál

- mondta Joseph Stiglitz.

Mintegy húsz évvel ezelőtt éppen az Egyesült Államok úgy döntött, hogy importtilalommal bünteti Thaiföldet, mivel az megsértette a veszélyeztetett fajok védelmét szolgáló Washingtoni egyezményt (másnéven CITES konvenciót) azáltal, hogy a teknősöket veszélyeztető rákhalászhálókat alkalmazott. A WTO támogatta az USA döntését, megjegyezte azonban, hogy a rákimportot Thaiföld mellett minden, az egyezményt nem betartó országra egységesen kell alkalmazni.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke 2017-ben jelentette be, hogy kilépteti országát a Párizsi Klímaegyezményből, mert az indokolatlan gazdasági hátrányokat okoz az USA-nak. Az egyezmény keretében a világ országai vállalták, hogy megteszik a szükséges erőfeszítéseket annak érdekében, hogy az évszázad végéig 1,5, de legfeljebb 2 Celsius-fokkal emelkedjen a globális átlaghőmérséklet az iparosodás előtti szinthez képest (1750). Az azóta született jelentések azonban rámutatnak, az emberiség egyelőre messze nem tesz eleget ahhoz, hogy a célt elérje. A felmelegedés mértéke már most az 1 Celsius-fokot közelíti, és amennyiben a jelenlegi trend folytatódik, a század végére akár 5-6 fokos is lehet a felmelegedés.
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
repules szegell iata GettyImages-1180597944