Üzlet

Baj van több magyarországi város levegőjével

MTI
Portfolio
Számos magyarországi település levegője kifogásolt minőségű csütörtökön - derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet adatközléséből.
Budapest, Szeged, Miskolc, Székesfehérvár, Szentgotthárd, Dunaújváros, Százhalombatta, Eger, Ajka, Tököl és Sajószentpéter levegőminősége is kifogásolt csütörtökön. A problémát a kisméretű részecske (PM10), valamint az ózon okozza.

Az egészségi hatások és tanácsok némileg eltérnek attól függően, hogy melyik a domináns légszennyező anyag. A PM10 esetében köhögés, illetve enyhe légzési tünetek jelentkezhetnek; az idősek, a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai kis mértékben erősödhetnek. Az érzékeny és beteg embereknek ezért azt tanácsolják, hogy lehetőleg kevesebbet tartózkodjanak a szabadban és kerüljék a megerőltető testmozgást.

A jelentős ózonkoncentráció esetén a légzőszervi tünetek előfordulásának esélye szintén megnő. Intenzív mozgást végző gyermekek és felnőttek, továbbá az említett betegségben szenvedőknél nagyon enyhe légzési tünetek jelentkezhetnek. Az ÁNTSZ egészségi tanácsa az, hogy a potenciálisan veszélyeztetett emberek, kisgyermekek délutáni órákban minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban.


Baj van több magyarországi város levegőjével
Nagyobb, interaktív térképért katt!
OKI

Közel két évet vesz el a légszennyezettség az életből A levegőszennyezettség világszerte 20 hónappal rövidíti meg a most született gyerekek várható élettartamát, Ázsiában a legsúlyosabb a helyzet - állapította meg egy nagyszabású tanulmány. A levegőszennyezettség minden tíz halálozásból egyben közrejátszott 2017-ben, ezzel több halálesetet idézett elő, mint a malária és a közúti balesetek, annyit, amennyit a dohányzás is okoz - ismertette a világ levegőjének állapotáról szerdán kiadott 2019-es State of Global Air (SOGA) jelentés. Bár a kisgyermekek különös veszélynek vannak kitéve a levegőszennyezettség miatt, mivel az károsan hathat a tüdejük fejlődésére, ami később egész életükben elkísérheti őket, de a felnőttek számára is komoly kockázatot jelent a rossz levegő: a légszennyezettség okozta minden tíz halálozásból kilenc az 50 fölötti korosztályt érinti. A következő években az elöregedő népesség miatt a világ egyes részein a légszennyezettség okozta halálozások száma tovább is nőhet.

zöldpártok bern svájc tüntetés
BÉT
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BÉT