Üzlet

Növekvő ingatlanállomány, 2,6 milliárd forint osztalék a BIF-nél

Portfolio
Jelentősen bővült tavaly a BIF ingatlanállománya, 2019-ben pedig még erősebb fejlesztési tevékenység várható az ingatlancégnél. A vállalat a tavalyi eredménye után közel 2,6 milliárd forint osztalékot fizethet ki.

Jelentősen bővült az ingatlanportfólió

A BIF jelenleg 7 irodaépületet tulajdonol és üzemeltet átlagosan 92% kihasználtság mellett. A legújabb irodaépület, a 2018-ban vásárolt Vigadó Palota, amelynek teljes 15.000 m2-e, felújítást követően kiadásra került még 2018-ban.

A cég 2 parkolóháza közül az Aranykéz utcai parkoló kihasználtsága jelentősen nőtt 2018-ban, részben a mellette megvásárolt Vigadó Palace projektnek köszönhetően. A cég által tulajdonlott 3 szállodaépület pedig bérleti szerződéssel 100%-ban kihasználtak.

Új, illetve meglevő fejlesztések közül legjelentősebb a Harsánylejtő lakópark, melynek első üteme 100%-ban, második üteme pedig 90%-ban értékesítésre került 2018-ban. Emellett 2 új épület akvizíciójára került sor 2018-ban, Pesten az Andrássy úton részvénycserével megszerzett, illetve Budán az Attila út 99. számú épületre kötött adásvételi szerződéssel.

A befektetési célú ingatlanok állománya 8,38 milliárd forinttal 39.8 milliárd forintra nőtt 2017 végéről 2018 végére. A növekedés a portfolióban levő ingatlanok valós értékében történő emelkedésnek és a tavaly megvalósult Andrássy úti ingatlanakvizíciónak köszönhető. A növekedést a BIF finanszírozás mentesen tudta produkálni, a vállalat hitel- és szabad készpénz állománya gyakorlatilag megegyezik.

Eredmény

Az értékesítés nettó árbevétele 3,8 milliárd forinttal gyakorlatilag szinten maradt, ezen belül a bérbeadásból származó és üzemeltetési díj bevételek 1,26-ról 1,75 milliárd forintra emelkedtek, a parkolási díj bevételek 271-ről 368 millió forintra bővültek, az értékesítés nettó árbevételének stagnálása annak tudható be, hogy a bérbeadásból és parkolási díjból származó bevételek emelkedése mellett az ingatlan értékesítés árbevétele 2 milliárd forintról gyakorlatilag lefeleződött. Az egyéb működési bevétel 10,6-ról 6,7 milliárd forintra csökkent (ezen a soron nagyrészt a befektetési célú ingatlanok valós értékelésének és értékesítésének nyeresége kerül kimutatásra), nagyrészt ez utóbbi visszaesésnek tudható be, hogy a működési eredmény harmadával, 12,7-ről 8,6 milliárd forintra esett vissza. Az adózott eredmény a 2017-es 12,9 milliárd forint után tavaly 8,3 milliárd forint volt, az egy részvényre jutó eredmény a 2017-es 534 forintról 376 forintra csökkent.

Növekvő ingatlanállomány, 2,6 milliárd forint osztalék a BIF-nél
A nettó adósságállomány 7,4 milliárd forinttal 180,8 millió forintra csökkent, főként a pénzeszközök közel 8 milliárd forintos emelkedésének köszönhetően.

Osztalék

2019. április 29-én közgyűlést tart a BIF, ahol a részvényesek többek között a tavalyi eredmény után kifizetendő osztalékról is szavaznak. Az igazgatótanács az osztalékként kifizethető szabad eredmény és eredménytartalék terhére 2,568 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja a közgyűlés részére, amely részvényenként 100 forintnak felel meg. (az osztalékkalkulációban már szerepel, hogy a BIF már részvényeik névértéke arányában felosztotta a társaság tulajdonában álló saját BIF részvény állományra (3 millió darab) eső osztalékot az osztalékra jogosult részvényesek között). A 100 forintos osztalékkal és a BIF hétfői, 2950 forintos záróárfolyamával kalkulálva 3,4 százalékos osztalékhozam adódik, amellyel a BIF-részvények a hazai osztalékfizető vállalatok papírjai között a középmezőnybe tartoznak.

2019-es tervek

A vállalat vezetése idén több területre fókuszál:
  • Harsánylejtő Projekt: A Harsánylejtő Kertváros II. telekfejlesztési ütemében még elérhető építési telkek értékesítése és a fejlesztéshez kapcsolódóan megvalósított út- és közmű hálózatok szolgáltatói és önkormányzati tulajdonba történő átadása. A Harsánylejtő Kertváros lakóingatlan-fejlesztés I. ütemének átadása a vevők részére és a II. ütemben épülő 4 lakóház értékesítése és átadása. A II. ütem előértékesítésének függvényében a 40 lakóingatlanból álló III. és IV. ütem értékesítésének és kivitelezésének megkezdése.
  • A Bajcsy-Zsilinszky úti Irodaház és a Városmajor Irodaház fejlesztési koncepciójának kidolgozása, építési és bontási engedély megszerzése.
  • A 2019. év elején akvirált Budapest I. kerület, Attila út 99. szám alatt található ingatlan fejlesztési koncepciójának kidolgozása.
  • A Budapest, VI. kerület, Andrássy út 80-82.szám alatti ingatlan együttes hasznosítási és fejlesztési koncepciójának kidolgozása.
  • Portfólió "review"
  • Akvizíciós tevékenység: a BIF stratégiájába illeszkedő akvizíciós lehetőségek felkutatása, az akvizíciók lebonyolítása és az adott ingatlan beillesztése a jövedelemtermelő portfólióba.
  • Jogszabályi változásból eredő lehetőségek vizsgálata: A SZIT törvény 2018. július 26-tól hatályos módosítása értelmében a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok által végezhető tevékenységi kör az épületépítési projekt szervezése elnevezésű tevékenységi körrel kiegészítésre került, ami lehetőséget ad arra, hogy maga a BIF végezhessen értékesítési célú ingatlanfejlesztési tevékenységet a Harsánylejtőn lévő építési telek ingatlanjain.

A BIF menedzsmentjének terve szerint a vállalat 2019-ben még erősebben folytatja fejlesztési tevékenységét, amely a társaság tervei szerint mind az eszköz állomány méretében, a nyereségben és a részvényárfolyam növekedésében is kifejezésre kerül.

Árfolyam

A hazai részvénypiacon a BIF idén az egyik legjobban teljesítő részvény, az árfolyama 38 százalékot emelkedett.

Növekvő ingatlanállomány, 2,6 milliárd forint osztalék a BIF-nél
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_Davos0124