Üzlet

Növekvő ingatlanállomány, 2,6 milliárd forint osztalék a BIF-nél

Portfolio
Jelentősen bővült tavaly a BIF ingatlanállománya, 2019-ben pedig még erősebb fejlesztési tevékenység várható az ingatlancégnél. A vállalat a tavalyi eredménye után közel 2,6 milliárd forint osztalékot fizethet ki.

Jelentősen bővült az ingatlanportfólió

A BIF jelenleg 7 irodaépületet tulajdonol és üzemeltet átlagosan 92% kihasználtság mellett. A legújabb irodaépület, a 2018-ban vásárolt Vigadó Palota, amelynek teljes 15.000 m2-e, felújítást követően kiadásra került még 2018-ban.

A cég 2 parkolóháza közül az Aranykéz utcai parkoló kihasználtsága jelentősen nőtt 2018-ban, részben a mellette megvásárolt Vigadó Palace projektnek köszönhetően. A cég által tulajdonlott 3 szállodaépület pedig bérleti szerződéssel 100%-ban kihasználtak.

Új, illetve meglevő fejlesztések közül legjelentősebb a Harsánylejtő lakópark, melynek első üteme 100%-ban, második üteme pedig 90%-ban értékesítésre került 2018-ban. Emellett 2 új épület akvizíciójára került sor 2018-ban, Pesten az Andrássy úton részvénycserével megszerzett, illetve Budán az Attila út 99. számú épületre kötött adásvételi szerződéssel.

A befektetési célú ingatlanok állománya 8,38 milliárd forinttal 39.8 milliárd forintra nőtt 2017 végéről 2018 végére. A növekedés a portfolióban levő ingatlanok valós értékében történő emelkedésnek és a tavaly megvalósult Andrássy úti ingatlanakvizíciónak köszönhető. A növekedést a BIF finanszírozás mentesen tudta produkálni, a vállalat hitel- és szabad készpénz állománya gyakorlatilag megegyezik.

Eredmény

Az értékesítés nettó árbevétele 3,8 milliárd forinttal gyakorlatilag szinten maradt, ezen belül a bérbeadásból származó és üzemeltetési díj bevételek 1,26-ról 1,75 milliárd forintra emelkedtek, a parkolási díj bevételek 271-ről 368 millió forintra bővültek, az értékesítés nettó árbevételének stagnálása annak tudható be, hogy a bérbeadásból és parkolási díjból származó bevételek emelkedése mellett az ingatlan értékesítés árbevétele 2 milliárd forintról gyakorlatilag lefeleződött. Az egyéb működési bevétel 10,6-ról 6,7 milliárd forintra csökkent (ezen a soron nagyrészt a befektetési célú ingatlanok valós értékelésének és értékesítésének nyeresége kerül kimutatásra), nagyrészt ez utóbbi visszaesésnek tudható be, hogy a működési eredmény harmadával, 12,7-ről 8,6 milliárd forintra esett vissza. Az adózott eredmény a 2017-es 12,9 milliárd forint után tavaly 8,3 milliárd forint volt, az egy részvényre jutó eredmény a 2017-es 534 forintról 376 forintra csökkent.

Növekvő ingatlanállomány, 2,6 milliárd forint osztalék a BIF-nél
A nettó adósságállomány 7,4 milliárd forinttal 180,8 millió forintra csökkent, főként a pénzeszközök közel 8 milliárd forintos emelkedésének köszönhetően.

Osztalék

2019. április 29-én közgyűlést tart a BIF, ahol a részvényesek többek között a tavalyi eredmény után kifizetendő osztalékról is szavaznak. Az igazgatótanács az osztalékként kifizethető szabad eredmény és eredménytartalék terhére 2,568 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja a közgyűlés részére, amely részvényenként 100 forintnak felel meg. (az osztalékkalkulációban már szerepel, hogy a BIF már részvényeik névértéke arányában felosztotta a társaság tulajdonában álló saját BIF részvény állományra (3 millió darab) eső osztalékot az osztalékra jogosult részvényesek között). A 100 forintos osztalékkal és a BIF hétfői, 2950 forintos záróárfolyamával kalkulálva 3,4 százalékos osztalékhozam adódik, amellyel a BIF-részvények a hazai osztalékfizető vállalatok papírjai között a középmezőnybe tartoznak.

2019-es tervek

A vállalat vezetése idén több területre fókuszál:
  • Harsánylejtő Projekt: A Harsánylejtő Kertváros II. telekfejlesztési ütemében még elérhető építési telkek értékesítése és a fejlesztéshez kapcsolódóan megvalósított út- és közmű hálózatok szolgáltatói és önkormányzati tulajdonba történő átadása. A Harsánylejtő Kertváros lakóingatlan-fejlesztés I. ütemének átadása a vevők részére és a II. ütemben épülő 4 lakóház értékesítése és átadása. A II. ütem előértékesítésének függvényében a 40 lakóingatlanból álló III. és IV. ütem értékesítésének és kivitelezésének megkezdése.
  • A Bajcsy-Zsilinszky úti Irodaház és a Városmajor Irodaház fejlesztési koncepciójának kidolgozása, építési és bontási engedély megszerzése.
  • A 2019. év elején akvirált Budapest I. kerület, Attila út 99. szám alatt található ingatlan fejlesztési koncepciójának kidolgozása.
  • A Budapest, VI. kerület, Andrássy út 80-82.szám alatti ingatlan együttes hasznosítási és fejlesztési koncepciójának kidolgozása.
  • Portfólió "review"
  • Akvizíciós tevékenység: a BIF stratégiájába illeszkedő akvizíciós lehetőségek felkutatása, az akvizíciók lebonyolítása és az adott ingatlan beillesztése a jövedelemtermelő portfólióba.
  • Jogszabályi változásból eredő lehetőségek vizsgálata: A SZIT törvény 2018. július 26-tól hatályos módosítása értelmében a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok által végezhető tevékenységi kör az épületépítési projekt szervezése elnevezésű tevékenységi körrel kiegészítésre került, ami lehetőséget ad arra, hogy maga a BIF végezhessen értékesítési célú ingatlanfejlesztési tevékenységet a Harsánylejtőn lévő építési telek ingatlanjain.

A BIF menedzsmentjének terve szerint a vállalat 2019-ben még erősebben folytatja fejlesztési tevékenységét, amely a társaság tervei szerint mind az eszköz állomány méretében, a nyereségben és a részvényárfolyam növekedésében is kifejezésre kerül.

Árfolyam

A hazai részvénypiacon a BIF idén az egyik legjobban teljesítő részvény, az árfolyama 38 százalékot emelkedett.

Növekvő ingatlanállomány, 2,6 milliárd forint osztalék a BIF-nél
facebook pay
Puskás Aréna
K_EPA20191106140
Szél
GettyImages-1038084008
DMOHA20190901009
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
klimavaltozas