Nehéz helyzetben vannak a magyar kkv-k, hol a fény az alagút végén?
Üzlet

Nehéz helyzetben vannak a magyar kkv-k, hol a fény az alagút végén?

Portfolio
Magyarországon a legnagyobb cégek szinte mind külföldi tulajdonban vannak, a magyar kkv-k a munkaerőpiaci tényezők, a "one man show" attitűdöt követő vállalatvezetők, a piaci töredezettség és a forráshiány miatt sem tudnak igazán kitörni - hangzott el mindez a Portfolio Hitelezés 2019 konferenciáján.
Szendrői Gábor, a Concorde MB Partners európai alelnöke a magyar vállalatok helyzetéről beszélt. A magyar vállalatok problémája, hogy a legnagyobb Magyarországon működő cégek nem magyarok, a sikeres magyar cégek "receptjeit" nem sikerült rendszerszinten adaptálni, egyes piacokat nagyon felaprózta több, kicsi cég, illetve sokakat megrémiszt az EU-s források elapadása. Szintén probléma, hogy a magyar fiatalok nem látják vonzónak a magyar cégeket. Vannak viszont olyan területek, ahol több a sikeres magyar cég, például az ingatlanpiac, a mezőgazdaság, a logisztika területén. A magyar cégek sikerességéért mind az EU, mind a multik, mind a magyar döntéshozók, mind pedig a magyar vállalati szektor is többet tehet.

Az előadást követő panelbeszélgetésben, melyet Kozma András, a RiskCover vezérigazgatója moderált, a következő fontosabb kérdések hangzottak el:

Valóban olyan borús a magyar vállalatok helyzete? Van fény az alagút végén? Mit tehetnek a bankok?

Szerdahelyi Róbert, az Erste Bank Kis- és Középvállalati üzletágának igazgatója úgy gondolja, hogy muszáj, hogy legyen fény az alagút végén, másképp nagy probléma lesz a szektorban. A pénzügyi szolgáltatók feladata, hogy a potens, erős cégek növekedését segítsék. Toldi Balázs, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője elmondta, hogy 9%-os piaci részesedésük van a szektorban, számos cég erősödését tudták támogatni. Sok esetben az a baj, hogy a vállalatvezetők "one man showként" kezelik a kkv-jukat, ennek fejlődési potenciálja viszont korlátolt. Szendrői Gábor, a Concorde MB Partners európai alelnöke elmondta, hogy ha nem brandelnek a magyar vállalatok, akkor benne fogunk maradni a beszállítói ország csapdájában. Hozzátette: Magyarországon 1000 1 millió eurós EBITDA feletti, magyar tulajdonú cég van.

A bankok konszolidációja a vállalati piacon is kifizetődő cél lehet?

Marosi Bence, az UniCredit vállalati üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy az UniCredit költséghatékonyságban jól áll, a vállalati üzletágak körében viszont erősebb maradhat a fragmentáció. "Egy kétmotoros repülőgép jobban tud működni" - fogalmazott Marosi. Szendrői és Szerdahelyi szerint is konszolidáció jöhet a vállalati piacon, Toldi szerint a multinacionális piacon nagyon sokan elférnek, a mikropiacon viszont lehet helye a konszolidációnak.

Mi fűti most a kkv-hitelpiacot?

Marosi szerint a historikusan alacsony kamatkörnyezet rendkívül jó lehetőséget jelent, kérdés, hogy a volumennövekedés milyen kockázatokkal jár. Szerdahelyi szerint érdemes niche-területekre koncentrálni az áttörő siker eléréséhez. Az ingatlanpiacon egyébként lehetnek szerinte kockázatok. Toldi elmondta, hogy olyan dinamizmus van a piacon, hogy kérdés, "hogyan tud a kocsis rendet tartani a lovak közt." Kérdés, hogy a következő visszaesés során milyen pozíciókban ülnek majd a bankok.

Nehéz helyzetben vannak a magyar kkv-k, hol a fény az alagút végén?
Fotó: Stiller Ákos
borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Alteo klub