Műanyag-újrahasznosító céget vesz a Mol
Üzlet

Műanyag-újrahasznosító céget vesz a Mol

MTI
Felvásárolja a Mol csoport a műanyag-újrahasznosítással foglalkozó Aurora csoportot, amely több német autógyárral és műanyagfeldolgozóval áll kapcsolatban.
Az olajipar átalakulással, illetve az iparágban zajló diverzifikációs trenddel a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című konferenciáján bővebben is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!


A Mol hétfői közleménye szerint a német Auróra vállalat főként az autóipart látja el egyedi, zárt láncú módon begyűjtött ipari műanyaghulladékból az adott célra összeállított alapanyag-keverékkel. A vállalkozás portfóliója elsősorban újrahasznosított műszaki műanyag és polipropilén alapú alapanyag-keverékekből áll. A Mol a beruházás eredményeképpen poliamid-, polipropilén- és egyéb újrahasznosított alapanyag-keverékek széles skáláját kínálhatja majd ügyfeleinek, kiegészítve ezzel a natúr polipropilénből és polietilénből álló termékportfólióját.

Az Auróra Group tagjai az Aurora Kunststoffe GmbH, az Aurora Kunststoffe VS GmbH és az Aurora Kunststoffe Walldürn GmbH. A 2009-ben alapított Aurora Kunststoffe GmbH a németországi Neuensteinből irányított családi középvállalkozás. A vállalat zárt láncú módon begyűjtött ipari műanyaghulladékok újrahasznosításával állítja elő termékeit. A begyűjtött alapanyagot erőforrástakarékos és környezetbarát módon alakítják át granulátumokká és kompaundokká székhelyükön, illetve két további üzemükben, Walldürnben és Villingen-Schwenningenben. Az idei év elején adták át új, csúcstechnológiájú neuensteini üzemüket, amely megduplázza az eddigi, évenkénti 15 000 tonnás feldolgozói kapacitásukat.

A Mol csoport 2030-as stratégiájának egyik sarokköve a vállalat petrolkémiai értékláncának kiterjesztése. Ennek keretében a Mol a következő évtized végéig 4,5 milliárd dolláros beruházást kíván végrehajtani különféle petrolkémiai és vegyipari növekedési projektekbe. Az alapanyag-keverékek előállítása és az újrahasznosítás a stratégia kulcsterületei közé tartozik, az autóipar pedig stratégiai ágazat, ahol a két vállalatcsoport szerint egyre nő a kereslet az újrahasznosított anyagok iránt.

A petrolkémiai terület fontosságát jelzi, hogy a Mol az egyik legnagyobb magyarországi beruházásként 1,2 milliárd euróból épít poliol üzemet, ahol csúcsidőben 3 ezer ember fog dolgozni 2020-ban, az építkezés befejeztével közel kétszázan dolgoznak majd az üzemben, amely magas megtérülésű eszköze lesz a cégcsoportnak - mondta el Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgatój a vállalat csütörtöki közgyűlését követően. Emellett olyan területeken is elindult a Mol, amelyek Magyarországon még újdonságnak számítanak, például a műanyag feldolgozásban, egy olyan üzemet vett a Mol, amelyben nem a szokásos mechanikai módon, hanem kémiai úton választják szét a műanyag hulladékot. Szavai szerint a Molon belüli változásokra azért is szükség van, mert fontos társadalmi változások zajlanak, az emberek környezettudatosabbak.

A vállalat a tranzakcióval újabb mérföldkőhöz ért a 2030-as stratégiában megfogalmazott céljában, hogy a közép-kelet-európai régió vezető vegyipari szereplőjévé váljon - idézte a közlemény Horváth Ferencet, a Mol csoport downstream vezérigazgatóját. A Mol az Aurora beruházás révén növekedni tud, növeli petrolkémiai ágazata értékét és részesedét az autóipari beszállítói piacon. A polimerpiac jelentős szereplőjeként kihasználhatja integrált üzleti modellje előnyeit, miközben megőrzi az Aurora, mint független műanyaggyártó rugalmasságát.

A tranzakció a vállalategyesítéshez szükséges hatósági jóváhagyásra vár.

A magyar olajtársaság tavaly augusztusban szállt be a műanyag újrahasznosításába, amikor stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a műanyag hulladék újrahasznosításával foglalkozó német APK vállalattal, amellyel több közös közép-kelet-európai projektet tervez megvalósítani. A Mol akkor azt is közölte, célja, hogy az újrahasznosítás vezető szereplője legyen Közép-Kelet Európában.

A társaság részvényárfolyama minimális, egy-két tized százalékos gyengülést mutat hétfőn kora délelőtt.

Műanyag-újrahasznosító céget vesz a Mol
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
címlap_INA