Vádat emeltek a Volkswagen egykori vezére ellen - Akár 10 évet is kaphat
Üzlet

Vádat emeltek a Volkswagen egykori vezére ellen - Akár 10 évet is kaphat

Portfolio
A dízelbotránnyal kapcsolatban vádat emelt Martin Winterkornnal szemben a braunschweigi ügyészség. Amennyiben bűnösnek találják a különösen súlyos csalás vádjában, akár 10 év börtönt is kaphat a Volkswagen egykori vezérigazgatója Németországban.
Braunschweig város ügyészsége vádat emelt a Volkswagen csoport korábbi vezérigazgatója, valamint négy másik menedzsere ellen csalás miatt. A lépés egyben azt is jelenti, hogy az Egyesült Államok után Németországban is büntetőeljárás indulhat Martin Winterkornnal szemben, akit társaival együtt adócsalással, hűtlen kezeléssel és okirat hamisítással is megvádoltak. A Volkswagen nem akarta kommentálni a hírt.

Az ügyészség hivatalos közleményében azzal vádolta meg Winterkornt, hogy különösen súlyos csalást követett el, valamint megsértette a versenyjogi törvényeket is.

Álláspontjuk szerint a Volkswagen korábbi vezérigazgatójának lehetősége lett volna már jóval korábban arra, hogy értesítse az autóvásárlókat, valamint az európai és az amerikai felügyeleti szerveket arról, hogy számos dízel autójukba olyan szoftveres megoldást építettek, amely manipulálja a károsanyag-kibocsátási teszteket.

A dízelbotrány 2015. szeptember 18-án robbant ki: az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) hivatalosan is bejelentette, hogy több százezer amerikai autónál szándékosan csalt a VW konszern, a lehetséges bírság összege pedig akár a 18 milliárd dollárt is elérheti. Ezt követően a Volkswagen is elismerte, hogy számos dízel modellje kapott olyan szoftveres megoldást, amelynek köszönhetően képesek voltak teljesíteni a szigorú károsanyag-kibocsátási teszteket. A dízelbotrány végül sok millió, a Volkswagen csoport által eladott autót érintett globálisan és több mint 28 milliárd eurójába került eddig a német autógyártónak.

Amerikában akár 25 évet is kaphat

Ahogy arról korábban írtunk, az amerikai hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki Winterkorn ellen, a korábbi VW-vezetőt az Egyesült Államok elleni összeesküvéssel, az amerikai környezetvédelmi törvények megszegésével és a hatóságok félrevezetésével gyanúsítják.

A vádemelésre egyébként már 2018 márciusában sor került, az erről szóló dokumentumot azonban titokban tartották, és a Volkswagen éves igazgatósági ülésének napjára időzítve hozták nyilvánosságra. A 43 oldalas vádirat alapján az amerikai igazságszolgáltatás szerint Winterkorn már több mint egy évvel a botrány kirobbanása előtt tudott a károsanyag-kibocsátás manipulálásáról, és ő döntött arról is, hogy a csalást titokban kell tartani.

Ha beigazolódnak a vádak, akkor akár 25 év börtönt, és 275 ezer dollár pénzbírságot is kaphat Winterkorn.

Egyébként egyelőre nem kell aggódnia a börtönbüntetés miatt a korábbi VW-vezetőnek, ugyanis Németország az állampolgárait nem adja ki az Egyesült Államoknak.

(BBC)
GettyImages-200487905-002
Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
STA_0781
STA_0480
putyin
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-170645890