Paks 2: kiegészítő hűtési megoldáson dolgoznak
Üzlet

Paks 2: kiegészítő hűtési megoldáson dolgoznak

Portfolio
Folyik a kiegészítő hűtési formák kidolgozása - árulta el a Világgazdaság érdeklődésére Kovács Pál, a paksi kapacitás fenntartásáért felelős államtitkár a Szocsiban rendezett Atomexpón.
A Paks II. Zrt. bevonásával folyik a kiegészítő hűtési formák kidolgozása, az orosz félnek erre számos, a gyakorlatban jól vizsgázó megoldása van. Ezeket azonban minden esetben hozzá kell igazítani a helyi adottságokhoz. Ez Magyarország esetében a Duna vízszintjének, hőmérsékletének és az időjárásnak a változásait takarja - mondta Kovács Pál a lapnak az orosz nukleáris óriás rendezvényén. Mivel még a megoldás finomhangolásánál tartanak, az államtitkár egyelőre nem tudott konkrét, kiválasztott elképzelésről beszámolni.

A Portfolio úgy értesült, hogy ez a kiegészítő megoldás nem más, mint a már az eredeti tervekben is szereplő utóhűtő megoldás, amelynek során a használt, felmelegedett hűtővizet levegővel is hűtenék

A Duna tavaly nyári rekord alacsony vízállása és hőmérsékletének szokatlan megemelkedése idején a Paksi Atomerőmű teljesítményét többször csökkenteni kellett és intézkedési tervet léptettek életbe. A helyzetet súlyosbította, hogy magával a Duna hőmérsékletének a mérésével, illetve annak szabályosságával kapcsolatban napjainkig megnyugtatóan nem megválaszolt aggályok merültek fel. Mindez ráirányította a figyelmet a tervezett új paksi blokkok hűtésének problémájára is. A hivatalos kommunikáció korábban azt hangsúlyozta, hogy a Dunával garantált, hogy az évszázad végéig biztosítható a hűtővíz igény, illetve hogy a legalacsonyabb vízállás esetén rendelkezésre álló vízhozam is "bőven" kielégíti az erőmű és a tervezett 5., és 6. blokk hűtővízigényét is. A korábbi tervek még arról szóltak, hogy az új blokkok hűtése a terv szerint hasonló technológiával, a Duna vízével lesz megoldva, mint a régieké.

A hivatalos tájékoztatásokból azonban nem derült ki, hogy a tervezésnél pontosan milyen mértékben számolnak a következő évtizedekben a Duna vízszintjének esetleges süllyedésével és felmelegedésével, illetve kitartottak a Dunával történő hűtés megfelelősége mellett is. A probléma feltételezhetően érdemben hozzájárul a tervezési folyamat, valamint a létesítési engedélykérelem benyújtásának késlekedéséhez, így a beruházás csúszásához is. Hírek szerint a téma körül belső szakmai vita is kialakult, és valószínűleg szerepe lehetett az államtitkár elődjének, Aszódi Attilának a felmentésében is.

Címlapkép: Stiller Ákos
DMOHA20190703018
állampapír_szuperállampapír_saját
GettyImages-1180652372
Rotyis József és Szabó Sándor SPB
GettyImages-1186009160
Gulyás Gergely MTI
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde