Paks 2: kiegészítő hűtési megoldáson dolgoznak
Üzlet

Paks 2: kiegészítő hűtési megoldáson dolgoznak

Portfolio
Folyik a kiegészítő hűtési formák kidolgozása - árulta el a Világgazdaság érdeklődésére Kovács Pál, a paksi kapacitás fenntartásáért felelős államtitkár a Szocsiban rendezett Atomexpón.
A Paks II. Zrt. bevonásával folyik a kiegészítő hűtési formák kidolgozása, az orosz félnek erre számos, a gyakorlatban jól vizsgázó megoldása van. Ezeket azonban minden esetben hozzá kell igazítani a helyi adottságokhoz. Ez Magyarország esetében a Duna vízszintjének, hőmérsékletének és az időjárásnak a változásait takarja - mondta Kovács Pál a lapnak az orosz nukleáris óriás rendezvényén. Mivel még a megoldás finomhangolásánál tartanak, az államtitkár egyelőre nem tudott konkrét, kiválasztott elképzelésről beszámolni.

A Portfolio úgy értesült, hogy ez a kiegészítő megoldás nem más, mint a már az eredeti tervekben is szereplő utóhűtő megoldás, amelynek során a használt, felmelegedett hűtővizet levegővel is hűtenék

A Duna tavaly nyári rekord alacsony vízállása és hőmérsékletének szokatlan megemelkedése idején a Paksi Atomerőmű teljesítményét többször csökkenteni kellett és intézkedési tervet léptettek életbe. A helyzetet súlyosbította, hogy magával a Duna hőmérsékletének a mérésével, illetve annak szabályosságával kapcsolatban napjainkig megnyugtatóan nem megválaszolt aggályok merültek fel. Mindez ráirányította a figyelmet a tervezett új paksi blokkok hűtésének problémájára is. A hivatalos kommunikáció korábban azt hangsúlyozta, hogy a Dunával garantált, hogy az évszázad végéig biztosítható a hűtővíz igény, illetve hogy a legalacsonyabb vízállás esetén rendelkezésre álló vízhozam is "bőven" kielégíti az erőmű és a tervezett 5., és 6. blokk hűtővízigényét is. A korábbi tervek még arról szóltak, hogy az új blokkok hűtése a terv szerint hasonló technológiával, a Duna vízével lesz megoldva, mint a régieké.

A hivatalos tájékoztatásokból azonban nem derült ki, hogy a tervezésnél pontosan milyen mértékben számolnak a következő évtizedekben a Duna vízszintjének esetleges süllyedésével és felmelegedésével, illetve kitartottak a Dunával történő hűtés megfelelősége mellett is. A probléma feltételezhetően érdemben hozzájárul a tervezési folyamat, valamint a létesítési engedélykérelem benyújtásának késlekedéséhez, így a beruházás csúszásához is. Hírek szerint a téma körül belső szakmai vita is kialakult, és valószínűleg szerepe lehetett az államtitkár elődjének, Aszódi Attilának a felmentésében is.

Címlapkép: Stiller Ákos
cimlap_Orlen0129
Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
cimlap_Orlen0129