A világ legnagyobb, éjjel is termelő naperőművét építik fel Dubajban
Üzlet

A világ legnagyobb, éjjel is termelő naperőművét építik fel Dubajban

Portfolio
A világ legnagyobb koncentrált naperőművét építi fel Dubajban egy szaúdi cég. A 700 megawattos naperőmű technológiája lehetővé teszi, hogy naplemente után akár 15 órával is villamos energiával lássa el a fogyasztókat.
A napenergia magyarországi helyzetének legaktuálisabb kérdéseiről a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!


A Noor Energy 1 nevet viselő projekt 2020-ben készülhet el, és részét képezi Dubaj azon terveinek, amelyek szerint 2050-ig az emírség energiaellátását 75 százalékban megújuló forrásokra állítják át. A fejlesztés egyben Szaúd-Arábia hosszú távú gazdaságfejlesztési stratégiáját is szolgálja, amelynek célja az ország olajipari függőségének csökkentése.

A koncentrált naperőmű (CSP) vagy naphőerőmű működése eltér a már Magyarországon is jól ismert fotovoltaikus technológiától. Annál lényegesen költségesebb, ugyanis energiatároló funkcióval is rendelkezik, ennek köszönhetően sötétben is képes az áramtermelésre.

Az energiatárolás azonban nem a villamos energia, hanem a hőenergia annál valamivel egyszerűbb tárolását jelenti, amiből az erőmű akár órákkal naplemente után is képes áramot előállítani. A CSP-erőműben napenergiával vizet hevítve turbinákon keresztül, a hagyományos hőerőművi folyamat révén állítanak elő villamos energiát, ami megkülönböztetendő a napelemektől, ahol a napenergiát közvetlenül alakítják át villamos energiává. A technológia így egyben a ma még meglehetősen drága lítiumionos villamosenergia-tárolásnak is egyfajta alternatívája.

Az erőművet egy 250 megawattos fotovoltaikus egységgel is kibővítenék, de enélkül is a világ legnagyobbja lesz a maga nemében, megelőzve a marokkói Ouarzazatéban idén elkészülő 580 megawattos létesítményt. További különlegessége lesz, hogy az erőmű jellegzetes kinézetét meghatározó naperőmű-torony 260 méter magas lesz, ami a tervezők szerint szintén világcsúcsnak számít majd.

A 4,3 milliárd dolláros beruházásban épülő erőmű 320 ezer lakost fog villamos energiával ellátni 7,3 cent/kWh költségen, - ami a technológia esetében először csökkent egyszámjegyűre - és a karbonemissziót évente 1,6 millió tonnával fogja csökkenteni. A terv szerint a naperőműparkot 2030-ig 5000 MW-ra bővítik, részben új fotovoltaikus termelő kapacitások telepítése révén.

A fotovoltaikus és a koncentrált naperőmű működésének főbb különbségei:

A világ legnagyobb, éjjel is termelő naperőművét építik fel Dubajban
Egyesült Államok Energiaügyi Minisztérium via Aarabnews.com


A világ legnagyobb, éjjel is termelő naperőművét építik fel Dubajban
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
google