Bizonytalanná vált a magyar gázellátás eddigi útvonalának jövője
Üzlet

Bizonytalanná vált a magyar gázellátás eddigi útvonalának jövője

MTI
Az Ukrajnán keresztüli gázszállítások jövője bizonytalan, ezért a Gazprommal megállapodtak arról, hogy a jövő évben szükségessé váló földgáz mennyiség egy részét az orosz vállalat már idén leszállítja Magyarországnak - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
A magyar gázellátás jövőjéről is szó lesz a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című június 4-i konferenciáján. Még nem késő jelentkezni!


Az erről szóló tárgyalások jól haladnak, így a magyar ipari és lakossági ellátást biztosító szerződés hamarosan aláírhatóvá válik - mondta a miniszter, miután hivatalában fogadta Viktor Zubkovot, a Gazprom igazgatótanácsának elnökét, Oroszország volt miniszterelnökét.

Magyarország gázfogyasztása megközelíti az évi 10 milliárd köbmétert, "ezért az az érdekünk, hogy egy kiszámítható, az energiaellátásunk biztonságát garantáló együttműködést tartsunk fent a Gazprommal" - hangsúlyozta.

Az ukrajnai tranzitútvonal szerepe és az ezen keresztül szállított orosz gáz mennyisége várhatóan jelentősen visszaesik 2020-2021-ben, miután a Gazprom elsősorban a már több mint egy évtizede húzódó orosz-ukrán gázvita hatására az Északi Áramlat 2, illetve a Török Áramlat gázvezeték meghosszabbításával teljes mértékben kiiktathatja az ukrán ellátási útvonalat. Bár Oroszországra Ukrajna, az EU és az Egyesült Államok is igyekszik nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy tartsa érdemi szinten az ukrán tranzitútvonal szerepét, és mások Angela Merkel német kancellár is óvatosan erre sürgette Vlagyimir Putyint, az orosz elnök megnyilatkozásai alapján várhatóan a jelenlegi töredékére esik majd vissza az itt szállított gáz mennyisége.

A változásra Magyarország számos módon, leginkább gázellátási útvonalai diverzifikálásával készül, ennek jegyében szerezne részesedést a horvát LNG-terminálban, vesz részt a bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) valamint a Török Áramlat gázvezeték projektben, de a szlovén-magyar és a szlovák-magyar összeköttetés fejlesztése is jelentős részben ezt a célt szolgálja.

A külgazdasági és külügyminiszter, valamint Zubkov szerint az infrastruktúrából és a világpiaci árak alakulásából fakadó realitás az, hogy Oroszország a jövőben is Európa elsőszámú beszállítója marad. A Gazprom tavaly rekord mennyiségű, 202 milliárd köbméter gázt szállított Európának, eközben pedig csúcsot döntöttek a Németországba irányuló szállítások is, amelyek egy év alatt 9,5 százalékkal nőttek.


Bizonytalanná vált a magyar gázellátás eddigi útvonalának jövője
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
elektromosroller